Civil

2016.11.16. 10:32

Bolyais pedagógusok jártak Kárpátalján

Szombathely - „Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék...” – hangzott fel negyvenegynéhány torokból a sóhaj a hajdanán sószállítási útvonalakat őrző erőd festői maradványainál.

Civil Tudósítónktól

Kölcsey Ferenc epigrammáját a szombathelyi Bolyai gimnázium pedagógusai szavalták nagy lelkesedéssel. A gyakorlóiskola tantestülete október végén utazott el Kárpátaljára, hogy ismerkedjen a magyar kultúra emlékeivel, és találkozzon aknaszlatinai testvériskolája pedagógusaival.A határszéli Beregszászon Bárdos István helybeli kolléga kalauzolásával belvárosi sétát tettek, a helytörténeti múzeum tárlatát Sepa János alapító-igazgató mutatta be szuggesztív módon.

Az aknaszlatinai templomparkban Kocserha János alpolgármester és Puliszka Éva óvodavezető kíséretében beszéddel és koszorúzással emlékeztek a '44-es deportálásokra (a településről hétszáz magyart vittek el), majd a városszélre érve elképedve észlelték a szovjet típusú műszaki eljárások miatt kiszámíthatatlanul összeroskadó gigantikus bányaterületet.

A szombathelyi pedagógusok izgalmas élményként élték meg, hogy Rahó környékén Európa mértani közepén készíthettek csoportképet, és hogy megpillanthatták a Fekete- és a Fehér-Tisza egyesülését. Técsőn a református tiszteletes mutatta be a festett kazettás mennyezetéről messze földön híres templomot. A városkában Ambrus Pál iskolaigazgató mesélt a helyi magyar köztéri emlékművek kalandos történetéről, a felállításukhoz szükséges furfangról.

Fotó: Stumpfel Zsoltné

A viski erődtemplom megtekintése után Czubik László tanár úr vezényletével felkapaszkodtak Huszt maradék várához, ahol megtörtént a ”nagy versmondás”.Munkács várát Popovics Pál helyi pedagógus instrukcióival járták be. Színvonalasan felújított épületrekonstrukció, látványos Rákóczi- és Kazinczy-tárlat várt rájuk, egyedi érdekességként pedig a Zrínyi-bástyán fészkelő, 2007-ben újjászületett hatalmas millenniumi turul.A bolyais tanárokra mély hatást gyakorolt kárpátaljai honfitársaik erős nemzettudata, melyet tükröz a Kárpátaljai Magyarság Tízparancsolata is.

A helybeliek az ukrajnaitól eltérő helyi (magyar) idő használatával is jelzik összetartozásukat, a többször is hallott "fogadalmi ének" (Kárpátokban zokognak a fák...) pedig szívszorító mivoltában is felemelő volt. Imponáló volt ugyanakkor a látogatók számára az Aknaszlatinán élő három nemzetiség (magyar, ruszin, román) békés, elfogadó együttélése is.

A szombathelyi Bolyai közössége igyekezett segíteni a Benedek Imre igazgató által vezetett, nehéz anyagi körülmények között működő Aknaszlatinai Bolyai János Középiskolának: a diákok, a pedagógusok és a szülők nagyobb összegű pénzadományt, ruhákat, gyógyszereket gyűjtöttek össze, és dr. Puskás Tivadar polgármester is támogatta az intézményt.

A Bolyai iskolák együttműködése 2017 áprilisában a Kárpát-medencei Bolyai nevet viselő középiskolák találkozóján folytatódik – Szombathelyen. Természetesen magyar idő szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!