Ápolják Mindszenty József hagyatékát

2020.04.02. 07:00

Csehimindszenten zárt ajtók mögött misével is emlékeztek

Mindszenty József szülőfalujában mindenki otthon tisztelgett a bíboros, hercegprímás tevékeny életútja előtt, és imádkozhatott boldoggá avatásáért születésének 128. évfordulóján.

Civil/Gaálné Pápai Viktória

Nyilvánosan csak szűk körben tisztelegtek a falu híres szülöttje előtt, a Mindszenty-szobornál koszorút helyeztek el

Fotó: VN/GPV

A koronavírus okozta korlátozások miatt a helyi közösség közös rendezvénye elmaradt, ugyanakkor Déri Péter esperesplébános zárt ajtók mögött misét és engesztelő szentórát is tartott orgonakísérettel a csehimindszenti Mindenszentek-templomban, ezt a hívők az egyházközség Facebook-oldalán tekinthették meg.

Déri Péter esperesplébános és Fukszberger Imre polgármester, Mindszenty József má­sod­unokaöccse a lakosság képviseletében koszorút helyezett el a bíboros szobránál, mécsest gyújtott, és tiszteletét fejezte ki Mindszenty József tettekre sarkalló munkássága és rögös életútja előtt.

Nyilvánosan csak szűk körben tisztelegtek a falu híres szülöttje előtt, a Mindszenty-szobornál koszorút helyeztek el
Fotó: VN/GPV

Az előző évben olyan fotómontázst készítettek a bíboros nevét viselő helyi általános iskola tanulói, amelyen szerepelt az időközben Mindszenty-emlékházzá alakult szülőház, valamint a régi általános iskola épülete, ahol a bíboros, hercegprímás tanulmányait végezte.

A montázson látható szüleinek a csehimindszenti temetőben található sírja és a falu határában lévő óriási tábla, amely mindenki számára közli, hogy ezen a településen született Pehm József, azaz Mindszenty bíboros, hercegprímás. A fotómontázson méltó helyet kapott a Mindszenty-szobor, amely a templomtérhez közel áll, és a mindenkori koszorúzás helyszíne.

A szülőfaluja, a hegyháti Csehimindszent iránti tiszteletből 1941-ben vette fel az akkor még zalaegerszegi plébános, Pehm József a „Mindszenty” nevet. Ezt viszonzandó és megbecsülése jeléül a szülőfalu, Csehimindszent a mai napig mindent megtesz, hogy az egyházfő emlékét méltón ápolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!