Civil

2017.02.06. 18:58

Csuhéból csoda? - Oszkóban ezt is tudják

Oszkó - A sokak által hulladéknak tartott csuhé tavaly ősszel már zsákszámra került a Hegypásztor Kör műhelyébe, mint igazi érték. Októbertől ugyanis csuhészakkört indítottak Népi mesterségek a betakarítás után - mire jó a kukoricafosztás? címmel, amelyet minden péntek délutánján a közösségi házban tartanak.

Civil Tudósítónktól

A szakkör a hajdani falusi esték hangulatát idézi: helybeli, vasvári és a szomszédos faluból érkező fiatalok, középkorúak és idősebbek vidám beszélgetés közben elevenítik fel a csuhé pödrésének művészetét, amellyel szép és hasznos alátétek, dobozkák, kosárkák készülnek.

Barnácz Istvánné Marika, Barnácz Dorka, Tóth Zsanett, Fülöpné Éva és Kertész Réka Imola Fotó: Nagy Csilla

Fotó: Nagy Csilla

Tóth Zsanett, Nagy Károlyné Zsuzsa, Szilágyi Zsuzsanna és Kertész Réka Imola Fotó: Nagy Csilla

Kertész Réka Imola Fotó: Nagy Csilla

Tavaly télen a környéken ezt a mesterséget még utolsóként művelő csehimindszenti Annus néni tanította meg nagy türelemmel a Hegypásztor Kör munkatársainak, hogyan kell sodorni a csuhéleveleket, hogy erős, tartós szálakat kapjunk, hogyan rögzítsük a szálakat a szegekkel kivert rámára, és hogyan szőjük be, hogyan mintázzuk a felületeket. Szinte az utolsó pillanatban sikerült átvenni tőle ezt az értékes, ám eltűnőben lévő tudást. Pedig milyen nagy öröm büszkén hordani a saját készítésű, elnyűhetetlen csuhétáskánkat (más néven cekkert), mennyi melegséget áraszt a magunk készítette edényalátét, kosárka, dobozka vagy akár papucs is - még ha türelmet és szorgos munkát kívánt is meg tőlünk.

 

Nagy Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!