Civil

2015.03.09. 09:35

Együtt lenni jó - Családi napot rendeztek Bögötén

Bögöte - Március első hétvégéjén délutáni programra várták a családokat a polgármesteri hivatal konferenciatermébe a szervezők, a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és a helyi Gyereház IKSZT.

Civil Tudósítónktól

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló rendezvény a szomszédos település oktatási intézményeiben meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése és az alkotásokból készült kiállítás megnyitójával kezdődött. A 60 pályaművet bíráló zsűri több első díjat is kiosztott a megjelenteknek, de a helyezettek mellett más sem távozott üres kézzel, hiszen az emléklapok mellé ajándékot is vihettek haza a gyermekek. A díjakat Serediuk Péter festőművész, továbbá Vass István, az esélyteremtési iroda vezetője és Polgár Gábor, az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda vezetője adta át.

A vendégeket Németh Zsuzsanna, az IKSZT vezető köszöntötte, és beszédében a család fontosságára hívta fel a figyelmet. Olyan programokat válogattak össze, ahol gyermek és felnőtt együtt alkothat, játszhat. Kreatív kézműves foglalkozásról nőnapi ajándékot és bőrből készült kincses szütyőt; a vetélkedőkről új közös élményeket vihettek haza a családok, ahol a vidám, látványos feladatok során a gyerekek ügyességére volt szükség. Mindennél fontosabb volt a játékban megélhető együttes öröm: együtt lenni a világgal, annak tárgyaival, együtt lenni a családdal, és nem utolsó sorban együtt lenni önmagunkkal.

A zalalövői Takács család koncertje

Természetesen a vidámság, a játék mellett a programelemek tartalmaztak „elméleti” elemet is, hiszen a cél az volt, hogy felhívja a gyermekek, fiatalok, szülők, leendő szülők figyelmét a család, mint egység jelentőségére, szerepére. Minden problémás gyerek, nehézségekkel küzdő felnőtt mögött áll egy család, egy közösség, amely fontos szerepet játszhat a tünetek kialakulásában, fenntartásában, vagy éppen erőforrás lehet a problémák leküzdésében.

A családok a meghívott szakemberek között köszönthették Bodorkós Imre atyát, aki a házasság hetének eseményeiről és a családok szerepéről osztotta meg szívhez szóló gondolatait.

Míg a felnőttek Dávidovits Judith Ágnes családterapeuta és Pálfalvi Dorottya író vezetésével kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, addig a fiatalok Horváth Zsanett továbbtanulási tanácsadótól pályaválasztással kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ a könyvtárban. Így a családi nap egyfajta együttes öröm, szórakozás, figyelemfelkeltés és útkeresés, a problémák szakemberek és szülők általi megfogalmazása is volt.

A hangulatos napot a zalalövői Takácsék koncertje zárta, ahol együtt énekelt a közönség a háromgyermekes családdal.

Németh Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!