Civil

2017.05.04. 07:39

Emlékezés a Kertész MGTSZ egykori elnökére

Szombathely – A Szombathelyi Szépítő Egyesület Holper Ambrus emlékkonferenciát, emlékfa és emléktábla avatási ünnepséget tartott pénteken.

Civil Tudósítónktól

Az Egyesület április 28-án a Herényi virágút előrendezvényeként tartotta emlékkonferenciáját Holper Ambrus születésének 90. évfordulója alkalmából. A „XX. századi kertészetek Szombathelyen, Herényben és Kámonban” elnevezésű rendezvénysorozatnak a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ adott helyet.

Fotó: Pintér Gábor

A konferenciát dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg köszöntő beszédével. Ezt követően négy előadást hallgathattak meg a résztvevők. A Vasvármegyei Kertészeti Egyesületek történetéről, a herényi – kámoni kertészeti körzetek kialakulásáról dr. Tóth József tanár úr beszélt. A 15 éves jubileumi Herényi virágútról a rendezvényt szervező Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke, Szekér Tamás mesélt. A második részben a Kertész MGTSZ megalakulásáról, felvirágzásáról és fénykoráról Retkes József címzetes egyetemi docens emlékezését hallgathatták meg a résztvevők felesége tolmácsolásában. Az utolsó előadásban Theisz Károly, a szépítő egyesület elnökségi tagja Holper Ambrus életútját ismertette a jelenlévőkkel. A konferencia zárásaként a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, Bődi Lívia mondott beszédet. A konferencia levezető elnöke a MNL Vas Megyei Levéltárának igazgatója, az egyesület alelnöke, dr. Melega Miklós volt.

A konferenciát követően avatták fel az emlékfát és az emléktáblát. Az arborétum területén elültetett fa dr. Józsa Miklós szelekciójából származó Tilia tomentosa ’Professzor Domokos’ elnevezésű hársfa volt. A márvány emléktábla sarkára egy QR kód is került, így az arborétum látogatói számára is lehetőség nyílik az egykori elnök életútjának megismerésére.

Avató beszédet mondott Koczka Tibor Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere. Beszédet mondott még Theisz Károly, valamint Holper Ambrus egyik leánya, Holper Anikó.

A rendezvénnyel egy időben időszaki kiállítás nyílt a Kertész MGTSZ és Holper Ambrus relikviáiból, amely május 10 -ig tekinthető meg a látogatóközpont nyitvatartási idejében.

Trajbár Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!