huszárkalandok

2018.04.01. 08:00

Emlékezés I. világháborús eseményekről Vasalján

Az első világháború nehézségeire emlékeztek a közösségi házban vasárnap délután. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jöhetett létre a program. Gombás Alajos polgármester nyitotta meg az eseményt, üdvözölte az előadókat, a résztvevőket.

Civil/Gombásné Judt Magdolna

Dr. Németh Balázs gyűjti a korabeli egyenruhákat, ezekből kiállítás is nyílt Fotó: Gombásné Judt Magdolna

 

Dr. Németh Balázs gyűjti a korabeli egyenruhákat, ezekből kiállítás is nyílt Fotó: Gombásné Judt Magdolna

Dr. Németh Balázs nyelvész, jogász, helytörténész a Császári és Királyi 11. hu-szárezred háború alatti lépéseiről tartott előadást. A megalakulástól, az állomáshelyektől kezdve a szombathelyi laktanyaépítésen át a harcokig, az 1914. októberi csatáig. Megemlékezett dédapja, Török József tizedes háborús cselekedeteiről és két kitüntetéséről is. Beszélt I. Ferdinánd bolgár fejedelemről, aki utolsó tulajdonosa volt a 11. huszárezrednek. Szólt Almásy László Afrika-kutatóról és dr. Pető Ernő ezredes se-bészorvosról, akinek nevéhez fűződik a Markusovszky kórház létrejötte is.

Maruzs Roland alezredes, hadtörténész az 1914-es limanowai csatáról tartott elő-adást. Képekkel illusztrálva mutatta be az ötös lovas hadosztályt, a nyolcas honvéd huszárezred állományát, a Limanowában harcoló honvéd alakulatokat, a csapatok elhelyezkedését és győzelmét. Kitért Muhr Ottmár ezredes személyére, a 9. Nádasdy-huszárezred parancsnokára, a csata hősi halottjára is.

Illésfalvi Péter hadtörténész az 1915-ös otrantói csatáról emlékezett meg. A Monarchia haditengerészeti tevékenységéről, a tengeri flottákról, a tengerészhatalmak alakulásáról és az 1917. május 15-ei ütközetről beszélt. Dr. Németh Balázsnak hobbija a korabeli egyenruhák és kitüntetések gyűjtése, ezekből kiállítást tekinthetett meg a közönség.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!