civil

2018.06.12. 17:28

Évmilliók kincsei: nemzetközi ásvány- és ékszerszemle Szombathelyen

Húsz év után először rendezték meg a szombathelyi ásvány- és ékszerbörzét a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium sportcsarnokában, amelyre öt országból 45 kiállító hozta el csodálatos ásványait és eladásra kínált termékeit.

Civil Tudósítónktól

Varga Tamás a Gothard diákok kiállításánál Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

A kiállítás látogatói a hétvégén ismerkedhettek a nyers és csiszolt ásványokkal, ősmaradványokkal, drágakövekkel, gyönyörködhettek az ásványokból készült ékszerekben, dísztárgyakban.

A lelkes szervezők, Bodorkós Zsolt és Tollár Péter, – a kiállítással hagyományt szeretnének teremteni – gazdag programmal készültek a látogatók fogadására: ásvány-kiállítások, kézműves foglalkoztató, bonsai-kiállítás, kincsmosó-játék és ismeretterjesztő előadás várták az érdeklődőket.

Remek, izgalmas és érdekes előadások hangzottak el a többi között a meteoritokról, a sugárzó kövekről, marokkói kalandozásokról és a „fekete arany”, a kőolaj útjáról.

A kiállítók között rangos helyet kapott a szombathelyi Koch Sándor Ásványgyűjtő Kör kamara-kiállítása, valamint a Gothard Jenő Általános Iskola diákjainak ásványgyűjtő túrákon meglelt apró kincsei. A kedvelt túrák szervezője, Varga Tamás tanár szerint a lelkes diákok számára ugyanúgy csillog a saját szerszámokkal kiásott beremendi kalcit, mint a brazil ametiszt.

Varga Tamás a Gothard diákok kiállításánál Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Egy néhány centiméteres homoki tigriscápa-fog Nyirádról a Jurassic-parkba repítheti a gyerekeket: ásványgyűjtés közben megelevenedik a múlt és hétköznapi csodává válik a jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!