Civil

2018.04.16. 16:15

Fafaragásaiban él tovább

József – az ács fia címmel nyílt kiállítás szombaton Borbás József fából készült alkotásaiból és gobelinjeiből a vassurányi faluházban.

Civil Tudósítónktól

Sokan jöttek el az emlékkiállításra Fotó: Székely Anikó

Az alkotót két évvel ezelőtt váratlanul ragadták el az égiek családjától, barátaitól,

ismerőseitől.

Az ünnepélyes megnyitó a volt dalostársak énekével kezdődött, – egy szép ír áldást adtak elő, – majd Barta András köszöntötte a megjelenteket. Szíjj Ferenc, a dalkör vezetője az Omega együttes Boldog angyalok című dalát játszotta el, majd Pődör György író, költő szép gondolatokkal ajánlotta megtekintésre a volt falubeli, a volt diák szebbnél-szebb fából készült munkáit. Borbásné Janzsó Ibolya megköszönte a szervezőknek a megemlékezést, amellyel ismét bebizonyosodott, hogy férje a szívekben, a lelkekben, a munkáiban tovább él. Az ünnepélyt Takács István előadása zárta. Nini Rosso: Il Silenzio című művét játszotta el trombitán.

Sokan jöttek el az emlékkiállításra Fotó: Székely Anikó

A műsor után a jelen lévő családtagok, barátok, érdeklődők megtekintették Jóska munkáit. Több témában is alkotott. Készített ékszereket, hajcsatokat, karkötőket, gyűrűket, medálokat. Azok tárolására való ékszerdobozokat; tükröset, béleltet, furfangosan nyithatót. Számos gyertyatartó is kikerült a keze alól, de faragott mángorlókat, bölcsőt, karácsonyfa- és virágtartókat is.

Egyházi jellegű munkái közül kereszt, faragott Krisztusfej is megtalálható a kiállításon, valamint a szombathelyi Kálvária templom stációihoz készített faragott díszítés egy darabja. A teljes művet fotó formájában nézhetik meg a látogatók a vitrinben. Csakúgy, mint az általa készített kopjafákat, amelyek közül kettő a vassurányi temetőben, egy a csepregi temetőben, egy pedig Vasszécsenyben áll.

Nem csak fával dolgozott. Az általa készített gobelinek is megnézhetők a kiállított tárgyak között.

A szervező Vassurányért Kulturális Egyesület a kiállítást hagyománnyá szeretné tenni. A továbbiakban minden év tavaszán egy helyi kézműves tárgyait szeretnék megmutatni a nagyközönségnek az állandó Borbás József emlékkiállítás alkalmával.

A kiállítás még megtekinthető április 17-én 8 és 9 óra között, 19-én 12.30 és 13.30 között, 21-én 17 és 18 óra között, valamint 24-én 17 és 18 óra között.

Novákné Udvardi Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!