Civil

2017.12.11. 14:52

Horvátlövő- A fiatalság legyen őrzője az értékeknek

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája, a Horvátlövői Horvát Önkormányzat és Horvátlövő Község Önkormányzata „Kézbe adott hétköznapok” elnevezésű hétvégi rendezvényén a többségében horvátok lakta Pinka menti kis falu összegyűjtött nemzetiségi értékeit mutatta be.

Civil Tudósítónktól

A Horvátlövői Slavuj Nemzetiségi Vegyeskar

 

Fotók: László Antal
A tárlat egy része

Az érdeklődők az előadóteremben kiállított tárlatot nézegetve várakoztak a megnyitóra. A kultúrház helyiségeit gyermekzsivaj töltötte be, akik a Mikulásra várva alkotókészségüket tették próbára. A krampusz kíséretében érkező Mikulásnak arra a kérdésére is akadt jelentkező, hogy ki volt a legrosszabb, természetesen az őszinteségért ő is megkapta a minden kisgyermeket megillető ajándékcsomagot.

Mikulás a gyerekekkel

A Mikulástól Tóth Kálmán múzeumpedagógus vette át a szót, aki a gyermekek bevonásával érdekfeszítő játékkal szemléltette, hogy a régmúlt használati eszközeit miképpen lehet az ifjabb korosztály számára úgy bemutatni, hogy az komolyan felkeltse az érdeklődésüket. A játék után gyakorlati tapasztalatokról számot adva kínált hasznosítható megoldásokat, ötleteket arra, hogy a faluban fellelhető, többnyire magánkézbenlevő kulturális értékeket miképpen lehet helytörténeti gyűjteménnyé tenni, ezek bemutatására állandó helyszínt kialakítani.

Tóth Kálmán Múzeumpedagógus

Büki László főszerkesztő

Az előadáshoz kapcsolódva Büki László médiafelület főszerkesztő tanácsokat adott arra, hogy a cél érdekében milyen kommunikációs csatornákat lehet és érdemes megkeresni, alkalmazni.

Fukszberger Imre ,Csehimindszent polgármestere

Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere azokról a nehézségekről beszélt, amelyeket falujának szülötte, Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőházának emlékházzá alakítása során kellett áthidalni. Elmesélte, hogyan sikerült az elképzeléshez támogatókat szerezni, anyagi hátteret biztosítani, anyagokat gyűjteni, kivitelezni. Az elhangzottak szintén segíthetnek Horvátlövőn a múlt tárgyi értékeinek összegyűjtéséhez, és a bemutatásukra alkalmas hely létrehozásához.

A Horvátlövői Slavuj Nemzetiségi Vegyeskar

Az alkalomhoz kiválóan illeszkedett a Kovács Géza által szerkesztett „Horvátlövő gradistyei dialektusú horvát népénekei, liturgikus népi énekei és imádságai, epikus költemények” című könyvének bemutatója. A kötet korábbi gyűjtők munkáiból, helyi autentikus forrásokból merítve több száz ének, vers és imádság összefoglalója.

Kovács László, a Horvátlövői Horvát Önkormányzat elnöke és Kovács Géza könyvszerző

Kovács László, a Horvát Önkormányzat elnöke szerint „a gradistyei horvátság az életkörülményekben beállt változások folytán identitásválságot él át, ezért mindennél fontosabb, hogy a fiatalság őrzője legyen azoknak az értékeknek, melyeket mi is örököltünk.”

A közönség

A rendezvény a Horvátlövői Slavuj Nemzetiségi Vegyeskar műsorával zárult, majd a önkormányzat az est valamennyi résztvevőjét vacsorára invitálta, ami alatt és után még az esti órákba nyúlt a beszélgetés.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!