Civil

2017.05.28. 20:53

Gyereknap és májusfa kitáncolás Kissomlyón

Kissomlyó - Szombaton a gyereknapi kincskeresés után a falu külföldi lakóié, a szakácskönyveké, majd a gyimesi dallamoké és a májusfáé volt a főszerep Kissomlyón.

Civil Tudósítónktól

Délelőtt a kultúrház elől indult a csaknem húsz gyerkőcöt számláló csapat, fel a Kissomlyó hegyre. A gyereknapi kalandtúrán különböző színű jelzéseket követve és a hozzájuk kapcsolódó küldetéseket teljesítve haladtak a lurkók. Elsőként a játszótéren felállított akadálypályán ügyeskedtek, megszerezve az első kincset.

A Kovács Dorottya által szervezett sokszínű programon a másfél évestől a tizenöt évesekig mindenkinek jutott feladat. Voltak akiket bányaőrré neveztek ki, mások kincshordók, növénygyűjtők lettek, mivel a túra során öt gyógynövényt is kellett gyűjteni a kalandozóknak, hogy abból úgynevezett ötfűlé főzetet készítve varázserőre tegyenek szert. A sárga jelzést követve felértek a hegytetőre, ahol a vak oroszlán barlangjából kellett megszerezni a kincseket. A kráterben cukorka bombát hatástalanítottak, majd visszaértek a kultúrházhoz, ahol már várta őket a helyi kemencében sült pizza.

Fotó: Kostyák Borbála, Fabienne Rapetti

A délutáni programok sorában arcfestés, lovaglás, kötélhúzás és különféle csapatjátékok szerepeltek.

Négy órától a felnőttek is bekapcsolódtak a vigasságokba. Először az új helyszínre került helytörténeti kiállítás ismételt megnyitója következett, majd bemutatkoztak a településen élő külföldiek. A sort a francia Rapetti házaspár kezdte, akik Lyonból érkeztek a faluba, és immár hetedik éve gazdagítják Kissomlyó kultúráját. Fernando csellóművész, míg felesége, Fabienne lakberendezőként dolgozott. Immár nyugdíjasként, baráti kapcsolatok révén érkeztek a településre.

Fotó: Kostyák Borbála, Fabienne Rapetti

Országuk bemutatása után egy jellegzetes francia étellel, a Quiche Lorraine-nel vendégelték meg a helyieket. Utánuk a bécsi házaspár Suzi és Günter beszélt Ausztriáról, és mutatta be az osztrák kultúrát Richard Strauss muzsikáján keresztül, és kiosztották a gyerekeknek szánt osztrák édességeket. Végül az Antwerpenből idetelepült flamand hölgy, Yoke beszélt arról, hogy miért is szeret Kissomlyón élni. Férjével 2006-ban érkeztek, a nagyvárosi nyüzsgés után egy kis falusi csendre vágyva. 2011 óta, férje halálát követően egyedül él, de mivel élhető környezetre és új barátokra talált Kissomlyón, nem is tervezi, hogy visszaköltözzön Belgiumba.

Egy, a tizenharmadik század óta készített, flamand édességgel kedveskedett az egybegyűlteknek, mely a mi tejberizsünkhöz hasonlít, megbolondítva egy kis sáfránnyal, tejszínnel, és barna cukorral a tetején. A településen élő nemzetiségek közül betegség és egyéb elfoglaltság miatt ezúttal kimaradtak a németek, a hollandok és a bolgárok, de a helyiek remélik, hogy a közeljövőben sor kerülhet az ő bemutatójukra is.

Míg a kemencében készült az estebéd, vagyis sült a hús, Gulyás Zsanett polgármester kiosztotta a Vas Népe Összetartozunk pályázatán különdíjasként elnyert szakácskönyveket, minden háztartásba egyet-egyet. A falu hölgyei a könyvet lapozgatva beszélgettek receptekről, régi idők befőzési szokásairól és a modern konyha vívmányairól.

Hat órakor felcsendültek a gyimesi körtáncok dallamai, és elkezdődött a májusfa kitáncolása. Néhány lelkes helyi lakos május folyamán többször összegyűlt, hogy begyakorolják a tánclépéseket és meg tudják mutatni ezeket a résztvevőknek, akiket több-kevesebb sikerrel be is tudtak vonni a táncba. Amint a muzsika elcsendesült, máris felbúgott a motorfűrész, nyúltak a kötelek és az est fénypontjaként kidőlt a fa. Ezután bál következett, és egy jó hangulatú, beszélgetős, mulatós éjszaka borult a kemenesaljai településre.

Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!