Civil

2018.06.10. 17:04

Gyereknap és májusfa kitáncolás Kissomlyón

Múlt szombaton ismét együtt mulatott a falu apraja-nagyja Kissomlyón. Délután a gyermekeké volt a főszerep, este pedig már jobbára a felnőttek ünnepelték a nyár kezdetét.

Civil Tudósítónktól

 

Immár többéves hagyomány a kemenesaljai településen, hogy a gyereknapi programokat összekötik a májusfa kitáncolásával, s ez idén sem volt másként.

Fotók: Civil/Kostyák Borbála

Délután kettőtől várták a legifjabb korosztály tagjait a kultúrház udvarára, ahol a falu frissen kinevezett könyvtárosa, Rózsa Gréti saját készítésű ügyességi játékokkal kötötte le a lurkók figyelmét. Nem sokkal három óra előtt kezdődött Kovács Dorottya mesefoglalkozása, ahol a mesélő instrukciói alapján, különböző szerepekbe bújva ismerte meg a közönség a Virágfejű ember című népmesét.

Volt, aki kocsissá, más szolgálóvá, vagy királlyá változott, s akadtak olyanok is, akik az inas ruháját, vagy épp a főhős, a virágfejű ember jelmezét ölthették magukra.

A program végére befutott a káldi fagylaltos kocsi is, s az önkormányzat jóvoltából két-két gombócot kapott minden résztvevő gyerek a hideg nyalánkságból.

Négy órától a győri Belvárosi Betyárok zenekar gyerekkoncertje következett, melyet az ovisok mellett szüleik, nagyszüleik is nagyon élveztek. A színvonalasan megkomponált, fülbemászó dallamok után agyagozás következett. Készültek tálak, dínók, és virágok is az apró kezek között.

Mialatt a gyerkőcök tovább játszottak, a felnőttek kitáncolták a májusfát egy motorfűrész hathatós segítségével, majd következhetett a lakoma, mivel időközben a kultúrház udvarán található kemencében már megsültek a bepácolt húsok. Balogh Ferenc képviselő idén is kitett magáért. Mesterszakácsokat megszégyenítő sültjei után mindenki megnyalta mind a tíz ujját.

A lassan kihűlő kemence gyomrában kiszáradtak a gyerekek által megformázott alkotások is és a helyi bort kóstolgató, beszélgető emberek együtt búcsúztatták el a májust és köszöntötték a nyarat a Kissomlyó hegy lábánál.

Kostyák Borbála

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!