Civil

2015.06.02. 13:56

Határon túli, magyarlakta településre kirándultak a hetedik osztályosok

Szombathely – Háromnapos kirándulást tettek a Felvidéken a szombathelyi Bolyai iskola hetedik osztályosai a Határtalanul! program keretében, amelynek célja az, hogy a magyarországi diákok középiskolás éveik végére eljussanak határon túli, magyarok lakta területre.

Civil Tudósítónktól

Útjuk során elsőként megtekintették Pozsony történelmi belvárosát, felkapaszkodtak a Ghymes várához vezető meredek ösvényen, ahol a magasból gyönyörködtek a vadregényes tájban, meg is örökítették a természeti szépségeket. Este kellemesen elfáradva foglalták el Alsóbodokon szálláshelyüket. Megismerkedtek a testvériskola alapítójával, Paulisz Boldizsárral, aki mesélt a felvidéki magyarok nehéz helyzetéről, arról, hogy sokaknak nem tetszik, hogy magyarul beszélnek, mégis büszkén vállalják anyanyelvüket.

A Bolyai Gimnázium 7. a és b osztálya látható a képeken, kísérőtanáraik: Mézesné Szabó Katalin, Tar Hajnalka, Martin Duncan, Németh Balázs, Szabó Benigna, Kocsis Zsolt és Szíjjné Sisak Éva. Fotó: Kocsis Zsolt

Másnap a csapat Garamszentbenedekre, a XI. századi bencés apátsághoz látogatott el, majd következett a dimbes-dombos Selmecbánya. A tartalmas városnézést követően a Bányamúzeumban sisakot húztak a fejükre és lámpáikkal bebarangolták a kanyargó járatokat, végül a temetőben megkoszorúzták a ›48-as síremléket.

A harmadik napon az Ambrózy-Migazzi István által alapított malonyai arborétum volt az úti cél. Térkép segítségével körbejárták a szemet gyönyörködtető, virágok övezte utakat. Ezután Lévára indultak, ahol a várat és a Barsi Múzeumot látogatták meg. Hazafelé megálltak Udvardon, ahol megnézték a felvidéki kitelepítettek emlékművét. Sok élménnyel és újonnan szerzett tudással tértek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!