Puccini, az örök életű dallamvarázsló

2019.02.12. 07:00

Horváth Imre karnagy tartott előadást a szombathelyi könyvtárban

A komolyzene szerelmesei ismét nagy számban jöttek el a Berzsenyi Dániel Könyvtár Ezt látni és hallani kell előadás-sorozatára, hogy meghallgassák Horváth Imre karnagy élvezetes előadását Puccini Bohém- élet című operájáról – és ezen keresztül számtalan érdekességet az emberi érzelmek ezeregy faj­tájáról.

Civil/Tátrainé Kulcsár Irén

A komolyzene szerelmeseinek tartott előadást Horváth Imre Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A dirigens részletesen beszélt a zeneszerző életéről, a mű keletkezéséről, történetéről, és világhírű előadókkal felvett videórészleteket mutatott be az operából. Jó ötlet volt Horváth Imrétől, hogy miközben az operarészletek olaszul csendültek fel, a közönség a felvétel alá szerkesztett magyar szöveget olvashatta. A karnagy ismét felhívta a komolyzene kedvelőinek figyelmét arra, hogy „zenészfüllel csak az eredeti nyelven hallgatott opera a jó, és a zeneművet mindig csak a legtökéletesebb, legjobb előadókkal szabad hallgatni”.

Giacomo Puccini (1858–1924), akinek még „a vére is dalolt”, őseitől örökölte kimagasló zenei tehetségét. Az egyik legnépszerűbb olasz operaszerző, akinek művei a hétköznapok éhező, fázó vagy éppen mulató hőseiről szólnak, kis örömökről és nagy szenvedélyekről, többnyire tragikus befejezéssel. Puccini – teljes nevén: Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini – tucatnyi operát írt, és bár nem mindegyik vált híressé, nevét mégis a legnagyobb zeneszerzőkkel együtt említik, és művei a legtöbbet játszott operák között vannak. Puccini, akit az opera utolsó nagy klasszikusaként, mestereként is említenek, olyan drámai történeteket komponált zeneművé, olyan műveket állított színpadra, amelyekkel mindenkit meg tudott szólítani, és amelyekkel az operaházak kö­zönsége könnyedén azonosulhatott.

A komolyzene szerelmeseinek tartott előadást Horváth Imre Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A széles körben ismert Bohémélet (azonos címmel egy évvel Puccini után Leoncavallo is komponált operát; az addig barátok attól kezdve meg sem ismerték egymást!) története 1840 körül játszódik, fia­tal párizsi bohémek, művészek keserédes életéről szól, középpontban egy költő és egy varrólány szerelméről. Ez az operairodalom egyik legszebb románca, amely egy kialudt gyertyával kezdődik és a főszereplő, Mimi halálával végződik. A négyfelvonásos opera szövegét Henri Murger La Vie de Bohème című műve alapján, Puccini útmutatásait követve Giuseppe Giacosa és Luigi Illica írta, sikeresen megteremtve és bemutatva a kor párizsi légkörét.

Horváth Imre a zenei felvételek hallgatása közben a tőle megszokott lelkesedéssel beszélt közönségének arról is, milyen művészi módon képes Puccini az ember lelkének sokszínű hangjait kottaképen rögzíteni.

Az opera ősbemutatója egyébként a magyar millennium évében, 1896. február 1-jén volt a torinói Teatro Reggio nevű színházban, az előadást a világ legismertebb olasz karmestere, Arturo Toscanini vezényelte.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!