Hálás fiatalok

2017.11.22. 11:30

Jó néhány szem bepárásodott a szentpéterfai idősek napján

Hagyomány már, hogy évről évre a szeretet, a tisztelet és a megbecsülés jegyében teremtenek ünnepi alkalmat az idős embereknek.

Civil Tudósítónktól

Az ölelés, tudod, nem köt a korhoz,

A megfáradt szív is örömöt hordoz,

Lenni kell álomnak, lenni kell oknak,

- legyen céljuk a fáradt karoknak!

Aranyosi Ervin soraival hívta Szentpéterfa Községi Önkormányzata és a Helyi Vöröskereszt a szép korúak hálaadó ünnepére a faluban élő 70 év feletti matrónákat és urakat. Ebben az évben tizen léptek a „hetvenesek” klubjába, így éppen száz ember kapott meghívót a rendezvényre – a legidősebb köztük a kilencvenöt éves Henits Lajosné, Rózsi néni.

A 95 éves Henits Lajosné Rózsi néni. Fotó: László Antal

Jó néhány szem bepárásodott, amikor az ovisok kis műsoruk befejeztével csacsogták a színpadról a mamáknak, papáknak, dédszülőknek, hogy „az őszi lét is szép lehet, kívánunk hosszú, boldog életet”. Az ünnepi műsorban az iskolások tambura zenekara, táncosai, valamint a Ljubičica kórus fellépése tette oldottá a hangulatot, és varázsolt mosolyt az arcokra, késztette tapsra az örömnapi közönséget.

Az ovisok műsora. Fotó: László Antal

Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester köszöntőjében az önkormányzat, az aktív és az ifjabb korosztályok nevében fejezte ki a hálát és a szeretetet az iránt a generáció iránt, amely átélte az élet nagy csatáit, a történelem megpróbáltatásait, és megteremtette a békében, szabadságban élés lehetőségét. Kifejezte, hogy mennyire hasznos az a higgadt bölcsesség és a rengeteg élettapasztalat, melyet ma is átadnak gyermekeiknek, unokáiknak. Ezzel a rendezvénnyel, de a hétköznapok során is éreztetni akarják, hogy szüleink, nagyszüleink mennyire fontos részei életünknek, hogy mosolyuk, gondoskodásuk mennyi energiát és biztatást sugároz felénk.

Skrapitsné Jurasits Ágnek polgármester köszönti a szépkorúakat. Fotó: László Antal

A gazdag ünnepi vendégasztal helybéliek által készített ínyencségei, édes és sós süteményei a szigorú diéták iránti engedményre, a fogyókúrák felfüggesztésére csábított, melynek csak igen kemény elhatározással lehetett ellenállni. A vendéglátók azokról sem feledkeztek meg, akiknek egészségi állapota, vagy más körülmény nem tette lehetővé, hogy jelen legyenek. Számukra kis csomagokban juttatták el a finomságokat, süteményeket az önkormányzat és a vöröskereszt üdvözletével.

A Ljubicica kórus. Fotó: László Antal

A lakoma még szinte be sem fejeződött, amikor egy spontán szerveződött kis kórus horvát születésnapi, névnapi köszöntő dallal üdvözölte a nemrég évfordulókat ünnepelteket és a jelenlevő számos Erzsébet nevű vendéget. És a vidám nótázás hol horvát, hol magyar nyelven a késő esti órákba nyúlóan folytatódott. És még egy Várnai Zseni idézet a polgármesteri köszöntőből:

„Úgy tégy, mintha örökké élnél,

úgy folytasd minden dolgodat,

mintha már semmitől sem félnél

az elmúlás sem riogat…”

László Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!