Civil

2017.05.09. 13:11

Ifjú értékőrök a Vasi Hegyháton

Ifjú értékőrök a Vasi Hegyháton címmel nyílt kiállítás a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban.

Civil Tudósítónktól

A kiállítás a Hegyháton élő iskolások által gyűjtött múltbéli emlékeket mutatja be használati tárgyak, régi okiratok, fényképek által.

Fotó: Nagy Csilla

A megnyitón Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője és a kiállítás rendezője szólt elsőként. Őt az egervölgyi Suli Harmónia Általános Iskola diákjai követték vetített képes műsorukkal, melyben régi hegyháti szokásokról hallhattunk.

Fotó: Nagy Csilla

Ezután egy néhány perces ízelítőt láthattunk Tausz István Kisfaludy avagy életképek a múltból a mának című darabjából.  Majd V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szólította meg a több generációt képviselő közönséget.

Fotó: Nagy Csilla

Ismerjük meg jellemző elemeit annak a környezetnek, ahol élünk! Ez idővel változhat is, mert míg száz éve a búcsújárás volt a Vasi Hegyhát jellemző eleme, ma a Jeli Arborétum – mondta.

Fotó: Nagy Csilla

Kiemelte a Hegypásztor Kör tevékenységének nyomán felélesztett borkultúrát, amelynek köszönhetően ma már van jó bor a térségben.  Mórus Tamás szavait idézte: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása."

Fotó: Nagy Csilla

A gyermekek nagy lelkesedéssel vették kézbe a 35 oldalas kiadványt, amelyet az ő gyűjtésükből a Hegypásztor Kör készített, és amelyben minden hegyháti településnek külön oldalt szenteltek.

Fotó: Nagy Csilla

A kiállítás október 31-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendjében.

Nagy Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!