Civil

2018.08.01. 21:20

Isteni morzsa Európa közepén: Szlovéniában jártak a kámiak

Mint minden évben, így az idén sem maradhatott el a falukirándulás a kámi önkormányzat szervezésében és támogatásával. Ezúttal az úti cél Szlovénia volt.

Civil/Tüskés Ida

Bejárták Szlovénia legszebb tájait Fotó: Mecseki Csaba

A kámi csoport tagjai csak ámultak, hogy ekkora kis ország mennyi csodát rejt. Első nap dél körül megérkeztek Portorozba, majd Piranba. A szlovén tengerpart olyan, mint ha a horvát és az olasz tengerpart szerelemgyereke lenne osztrák keresztszülőkkel. A szállás Ljubljanában volt, ahol a csapat belecsöppent a nyári fesztiválba is.

Bejárták Szlovénia legszebb tájait Fotó: Mecseki Csaba

Második nap nagy kabinos felvonóval utaztak a Vogel hegyre, ahol a panoráma lélegzetelállító, fantasztikus rálátás nyílik a völgyben megbújó falvakra és a Bohinji-tóra, amelynek csodás színe van. Délután Bledbe utaztak, ahol a Vintgar-szurdok tündérmeséjébe csöppentek. Aztán Szlovénia gyöngyszeme, a Bledi-tó fölött a magas sziklaormon fekvő vár következett. Még a zárónap is tartogatott meglepetést – a világhírű Postojnai cseppkőbarlangot. Belsejébe egy kisvasút vitte be a turistákat. Majd ljubljanai városnézés következett. A szlovénok szerint összefoglalva: amikor Isten kirázta zsákjából a világot, a tarisznya egyik sarkában benne maradt egy aprócska morzsa. A Teremtő a kis morzsát a későbbi Európa közepére szórta, hegyet, tengert és pazar természeti gazdagságot ajándékozva e helynek. Ebből a morzsából született Szlovénia.

Civil/Tüskés Ida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!