Civil

2016.08.28. 15:46

Kemencét szenteltek a Kemenesmagasi Hagyományőrző Egyesület tájházának udvarán vasárnap

Pattogott a tűz az új kemencében, friss kenyér illata szállt a tájház udvarán.

Civil Tudósítónktól

A Kemenesmagasi Kulturális és Hagyomány-őrző Egyesület dédelgetett vágyálma válhatott valóra a kültéri kemence megépítésével. A falu lakosainak összefogásával néhány hét alatt elkészült a régi idők hangulatát idéző kemence.

Zsoldos Tiborné és Csók Sándor az első kenyérrel Fotó: M. Koncz Bernadett

A kenyérsütés előkészületei már előző nap délután a kovászkészítéssel elkezdődtek- meséli Györffy Istvánné, Ilonka néni, aztán vasárnap hajnalban a kemence felfűtése következhetett. Szorgos kezek dagasztották, szakajtották a 16 kiló lisztből a kenyeret , vidám jó hangulatú, régmúlt idők kenyérsütéseinek emlékeit idézték fel az asszonyok a munka közben.

Szuh Lajosné óvodavezető és Baracskai Zsófia a szentelésre váró kenyérrel Fotó: M. Koncz Bernadett

Halász Ferenc, az egyesület elnöke beszédében megköszönte a támogatásokat, a falu lakóinak az önzetlen munkát, amivel hozzájárultak a mai nap sikerességéhez.Az ünnepi alkalomra verses-zenés műsorral készültek a helyi óvodások, majd Györffy Milán verset mondott.

Kész a halászlé! Fotó: M. Koncz Bernadett

Voelkerné Kovács Márta lelkész asszony és Kirner Zoltán Antal plébános megáldotta, felszentelte a kemencét és az elkészült kenyeret. A langallókészítés tudományába is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

Kemenesmagasi óvodások műsora Fotó: M. Koncz Bernadett

A frissen sütött jó ízű és zamatú kenyér mellett persze rotyogott az üstben az ízletes vadpörkölt és a bográcsban elkészült a halászlé is, amellyel a hagyományőrzők kínálták a vendégsereget. Zsoldos Tibor, az egyesület életre hívója és mozgatórugója elmondta, hogy a kerítés  és az udvar mostanra elnyerte végleges formáját, a további tervek között szerepel a tájház belső felújítása, berendezése.

Vendégek Fotó: M. Koncz Bernadett

Az egyesület maroknyi lelkes csapata töretlen lendülettel vég neki a további feladatoknak, hogy kitűzött céljaikat megvalósítsák- hagyományőrzéssel, hagyománytereméssel.

Kirner Zoltán Antal plébános, Voelkerné Kovács Márta lelkész, Ferenc atya kemence áldás Fotó: M. Koncz Bernadett

Az estebéd elfogyasztása után élő zene mellett késő estig tartó poharazgatással zárult a nyárvégi nap Kemenesmagasiban.

M. Koncz Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!