Civil

2017.05.01. 13:45

Kenyeriben is elkezdődött az ígéret hava

Kenyeri – Április utolsó estéjén, immár harmadik éve májusfát állítanak a kenyeri citerások a falu asszonyainak és leányaina a művelődési ház mellett. Természetesen május végén, a hagyományoknak megfelelően „kitáncolják” majd a most felállított májusfát.

Civil Tudósítónktól

Május elseje van, ahogy régen tartották, az ígéret havának kezdete. A természet ilyenkor kiteljesedik, a növények gyors fejlődésnek indulnak, és ezzel ígérik számunkra a biztos, gazdag termés reményét is. A legények szerelmének jelképe és a természet újjászületésének szimbóluma és kelléke a májusfa. A vidéki településeken évről évre egyre kevesebb májusfával találkozhatunk, ezért már megalakulásukkor úgy gondolták a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület tagjai, hogy a májusfaállítás és -kitáncolás hagyományát újra felélesztik településükön.

balról: Svedics Bernadett, Csihar György, Őri Zoltán, Svedics Janka és Pörneczi Zsófi

Fotó: Pörneczi Tamás

Április utolsó napján, a kora esti órákban szorgos csapat dolgozott a kenyeri művelődési ház udvarán, egy frissen kivágott, tízméteres fenyőfa körül. A férfiak gyors mozdulatokkal távolították el a fa kérgét, majd a közben megérkező vidám gyermekcsapat és az anyukák színes szalagokkal díszítették fel a lombkoronát. Rövid tanácskozás után a legifjabb gyerek csapattagok, Janka és Zsófi irányításával és segítségével a fa törzsét is feldíszítették. Végül „A falu lányainak és asszonyainak” feliratú táblát is a fára rögzítették.

- Már harmadik éve ide állítjuk a fát – mondta Őri Zoltán, aki a csapat férfitagjaival gyorsan kiásta a csaknem két méter mély gödröt. Még egy kis erőgyűjtés, aztán hozták is a legények a feldíszített fát, miközben a gyerekek csodálkozó szemmel figyelték, ahogy a helyére kerül. Az összeszokott csapat pár perc múlva már a felállított májusfa mellé töltötte vissza a földet, egy kis tereprendezés, és el is készültek. A csendes májusfaállítást május utolsó péntek estéjén egy vidám, táncos, dalos májusfakitáncolás követi majd, amire mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület tagjai.

 

 

Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!