tavaszt várnak

2018.03.23. 11:00

Kertet gondoznak a győrvári iskolások is

Március közepe van, most már nem sokat késhet a tavasz. Legalábbis a győrvári iskolában így gondolják. Örültek a gyerekek a sok hónak, jókat szánkóztak, építettek hóembert, hóvárat, de a tavaszi napsütésben szívesen keresnek új szórakozást, elfoglaltságot.

Civil

A palánták már kihajtottak Fotó: Polgár Antalné

 

A palánták már kihajtottak Fotó: Polgár Antalné

A tanterem ablakában már kihajtottak az első paprika- és paradicsompalánták. Több éves hagyomány, hogy az iskola udvarán kialakított kertet a gyerekek művelik. A kertészkedést a palántaneveléssel kezdik. Ehhez az idei évben az oszkói Hegypásztor Kör is segítséget nyújtott. Pályázatnak köszönhetően előadást tartottak a komposztálás helyes módjáról, sőt a helyszínen komposztálóládát is összeállítottak, amit a kertben helyeztek el.

Érdekes palántázási móddal ismerkedtek

A foglalkozáson megismerkedhettek a gyerekek egy érdekes palántanevelési móddal is. PET-palackot alakítottak át „önöntözős berendezéssé”. Boldogan vitték haza megmutatni szüleiknek és remélhetőleg otthon készítettek többet is. Az iskolában azóta már ki is keltek az első magocskák. Természetesen, a korábbi évekhez hasonlóan az összegyűjtött tejesdobozokat is felhasználták a veteményezéshez.

A múlt hét egyik napos délutánján pedig elkezdték a kertet felébreszteni téli álmából. Gereblyéztek, előkészítették a talajt, vetettek retket, ültettek hagymát. A fokhagyma is szépen fejlődik, amit még az ősszel ültettek.

A barkácsszakkörösök egy új módszer kipróbálásához hamarosan elkészítik a magas ágyást, amibe beültethetik a különféle növényeket.

Amint az időjárás engedi, az eprest kitisztítják, hisz ezt a finom gyümölcsöt mindenki szereti. A gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek szépen megférnek egymás mellett az iskola kertjében. A cél, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a kertészkedéshez, megtanulhatják, hogy kis helyen mennyi egészséges és finom növényt lehet nevelni.

A kert egyben a kikapcsolódás helyszíne is. A gyerekek szívesen szaladgálnak a füves részen, egyensúlyoznak a farönkökön, jó időben pedig bográcsozni, szalonnát sütni is lehet az osztálykertben.

Polgár Antalné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!