Civil

2017.05.15. 09:18

Kóstolt már zamatos turbolyát? - A kissomlyóiak igen

Több mint húszan kerekedtek fel szombaton reggel, hogy egy kellemes túrán megismerjék a Kissomlyó hegy növényvilágát.

Civil Tudósítónktól

A felnőttekhez idén tíz bölcsődés-óvodás gyerkőc is csatlakozott, majd dr. Mesterházy Attila agrármérnök, botanikus vezetésével indult el a hegy felé a csapat.

A túrát már ötödik alkalommal szervezte meg Wildner Judit kertészmérnök, aki szintén sokat tesz a növények megszerettetéséért a falu határain innen és túl egyaránt. Előadásokat tart az egészséges táplálkozás fontosságáról és hasznos tippeket ad, hogyan tudjuk a természet kincseit saját egészségünk szolgálatába állítani.

Már a túra elején szóba kerültek a vulkáni talaj sajátos adottságai, majd őshonos és betelepített növényfajainkkal is megismerkedhettek a résztvevők.

A gyermekek kiváltképp élvezték az ehető növényeket, marokszám tömték szájukba az akác édes virágait, de később megkóstolhatták az ánizsos illatú zamatos turbolyát is. A hegy tetején, a szőlőközökben már a madársóska levelét rágcsálhatták, de szó esett a sajmeggyről is, mely a régióban már szinte csak a Kissomlyón található. A hegyi sétán hasznos botanikai ismeretekkel gazdagodtak a túrázók, akik a gyönyörű kilátás mellett sünt és lábatlan gyíkot is láthattak a hegy tetején. A szikrázó napsütésben a Királykőhöz is elsétált a csapat, majd együtt tértek vissza a településre, és ki-ki indult hazafelé, a megszerzett tudással és a kellemes közös élményekkel felvértezve.

Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!