Civil

2017.11.28. 10:34

Közügyekről Szentpéterfán

Közmeghallgatást tartottak hétfőn a településen. Sok fontos, közérdeklődésre számot tartó téma terítékre került.

Civil Tudósítónktól

Gergye Péter településmérnök, Dr. Linhárt Gábor jegyző, Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester, Dr. Gáspár Mónika aljegyző, Udvardi József képviselő, Wágnerné Bodó Judit képviselő, Takács Ferenc képviselő Fotó: László Antal

Az öt évszázad óta horvátok lakta Petrovo Selo –Szentpéterfa – lakói között ma is mindössze minden negyedik magyar anyanyelvű. Az itt élő horvátság híven őrzi az ősök által hozott kultúrát, a nyelvet, a hagyományokat, a horvát identitást, és kitartásával, szorgalmával olyan életteret igyekezett kialakítani magának, amely versenyképes a Pinka túlpartján látótávolságban álló osztrák településekkel.

Gergye Péter településmérnök, Dr. Linhárt Gábor jegyző, Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester, Dr. Gáspár Mónika aljegyző, Udvardi József képviselő, Wágnerné Bodó Judit képviselő, Takács Ferenc képviselő Fotó: László Antal

A hétfői közmeghallgatás bevezetéseként tárgyalt települési arculati kézikönyv elkészítője, Gergye Péter településmérnök a falu hajdani és mai építészeti megoldásainak képi megjelenítése során megjegyezte, hogy az itt élők büszkék lehetnek településük arculatára. A kézikönyv ajánlásai alapjait képezik egy olyan önkormányzati szabályozásnak, amely biztosítja, hogy a további házépítések modern megoldásai ne bontsák meg a településképet.

Fotó: László Antal

Az éves értékelésre összehívott fórumon Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester az önkormányzatnak a falu érdekében kifejtett tevékenységéről adott számot. Elsőként az önkormányzati hivatalnál és az óvodánál bekövetkezett személyi változásokról szólt. Ezt követően azokat a pályázatokat elemezte, amelyek fontos változásokat hoztak, vagy hoznak a jövőben az intézmények életében, a közterületek élhetőbbé, arculatának előnyösebbé tételében. Területfejlesztési Operatív Program pályázatban elnyert 65 millió Ft ad lehetőséget egy három éve megálmodott korszerű, hatékonyan működtethető egészségház és szolgálati lakás kialakítására a hajdani határátkelő épületének felhasználásával. A szükségessé vált új orvosi rendelő eszközparkja és elrendezése több munkafolyamat azonos időben történő végzésére, új egészségügyi szolgáltatásokra is lehetőséget nyújt majd.

Gergye Péter településmérnök Fotó: László Antal

Az önkormányzatok adósságkonszolidációs pályázata 20 millió forintot biztosított útfelújításokra, járdák felújítására.

Megkezdődhetett a csapadékelvezető rendszer szakaszos felújítása. Várhatóan pályázati források segítenek a temetőkapu, az urnafal mécsestartói, virágtartói elkészítésében.

Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester Fotó: László Antal

A bölcsőde és a hivatal felújítására benyújtott TOP pályázat sikertelen volt, jelenleg elbírálásra vár a hivatal épületének energetikai pályázata, amely 20 millió forinttal segítheti a beruházást. Pályáztak még diákmunkára, amely három diáknak nyújtott lehetőséget nyári keresetre. A tájház átadásához kapcsolt Hungarikumok pályázat biztosított anyagi hátteret a színvonalas átadási rendezvényre, és néhány régóta vágyott előadás-technikai berendezés beszerzéséhez.

A megoldásra váró feladatok között szerepelt a volt határőr őrs objektumának hasznosítása, az iskola egy épületben való működtetése, a polgármesteri hivatal felújítása.

A lakosság képviseletében Fotó: László Antal

A beszámoló említést tett a „Szentpéterfáért” kitüntető elismerés díjazottjairól. Skrapits Péter, Filipovits Imre és Skrapits László a település érdekében kifejtett áldozatos munkájukkal vívták ki a közösség megbecsülését. A polgármester a képviselő-testület köszönetét tolmácsolta valamennyi, a településen működő intézmény, valamennyi civil szervezet és minden szentpéterfai lakos felé, akik időt és fáradságot nem kímélve tettek a közösség boldogulásáért, Szentpéterfa vonzóvá tételéért.

A hozzászólók a temető környékén és más külterületeken történt szemétlerakásokról, az időjárás által megviselt veszélyessé vált sírkövekről, csapadékelvezetőkről, és az elhanyagolt Natura 2000 Pinka partról tettek említést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!