Civil

2017.07.25. 08:33

Megnyílt az I. Jáki Művésztelep – Kulturális fellendülést hoz a községbe?

JÁK Aki ezen a héten Ják felé veszi útját, a nyolcszáz éves templom körül serényen alkotó művészekkel találkozhat. Július 24. és 30. között tíz messziről jött alkotó közreműködésével itt zajlik az első jáki alkotótábor.

Civil Tudósítónktól

Káli István – aki egy kft. ügyvezető igazgatója, de egyben művészetpártoló ember is – ötlete nyomán lelkes helyiek pár hét alatt hozták tető alá az alkotótábort. Az önkormányzat, az egyházközség és helyi vállalkozók együttműködésének köszönhetően érkezett a településre a tízfős alkotóközösség. A műhely életre hívásával a szervezők célja az, hogy a művészettörténeti könyvekben szereplő, de gyakorlatilag méltatlanul elfeledett ősi templom köré egy évről évre megújuló alkotói közösség szerveződjön. A helyiek számára is nyitott alkotótáborral szeretnék Jákra és a román kori templomra irányítani a figyelmet, művészi felpezsdülést hozni.

Az I. Jáki Művésztelep résztvevői különböző művészeti ágakban jeleskednek, és különböző korosztályt képviselnek. A legfiatalabb Maldrik Laura, az egri képzőművészeti középiskola tanulója. A tábor másik nőtagja Varga Zsuzsa, aki könyvtáros-fazekas, ő a jáki fazekaskultúrához kapcsolódóan vesz részt az alkotómunkában. Kun Péter tanár-grafikus Salgótarjánból érkezett. Návay Sándor, a kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alakja Hódmezővásárhelyről jött. Köztéri és egyházi szobrai külföldön is ismertek. Orbán György János grafikus-festőművész salgótarjáni nyugdíjas pedagógus. A boldogi születésű Bugyi István József Jászfényszarun alkotó tanárember, Sinka Péter szolnoki grafikus tanár. Mátyássy Gábor festő, a tábor művészeti munkájának vezetője Hatvanból érkezett.

Orbán György Jánostól azt kérdeztük, mi hozta Jákra. Elmondta, hogy húsz éve vezet egy művészeti egyesületet, melynek tagjai rendszeresen jelentkeznek közös és egyéni kiállításokkal, határunkon belül és túl is. Ő maga egy művésztársa invitálására vesz részt a jáki művésztelep munkájában, ezt megelőzően hatvani és jászfényszarui táborokban is megfordult már a nyáron. Kellemes meglepetésként érte, hogy a jáki csapatban régi ismerősökkel alkothat együtt. Mint mondta, kíváncsisággal várja a közös munkát.

A vendégek megérkezésükkor alkotásaikból kiállítást rendeztek be a helyi múzeumban, a tárlat a tábor ideje alatt megtekinthető. Dr. Rátkai László esperesplébános köszöntötte a művészeket, majd Szemes István polgármester kívánt jó alkotómunkát.

A kiállítás megtekintő dr. Stift Zoltán, Angelico atya – aki maga is ismert bibliai grafikáiról – elmondta: véleménye szerint a papi munka és a képzőművészet célja egy és ugyanaz: hogy az embereket a Jóisten felé vezesse. XVI. Benedek pápa gondolatait idézte: a művészetek, a szépség az Istenhez segítik az embert, felszabadítják és jobbá teszik. Udvardi Balázs jáki fazekas utalt rá, hogy az 1900-as évek elején már volt hasonló törekvés. Akkor a hajdan virágzó fazekasság inspiráló hatását szerették volna kihasználni, és fellendíteni a helyi művészeti életet.

Reméljük, a most érkezett alkotóknak sikerül új életet lehelni az évszázados kövekbe. A képzőművészek tiszteletére koncertet adó, jáki születésű Lakner András is mindent megtesz, hogy orgonajátékával betöltse a templom ősi félhomályát. A koncertet bárki meghallgathatja 26-án, szerdán 16 órakor a Szent György-templomban.

A hely kulturális miliője minden bizonnyal motiváló hatással lesz a képzőművészek alkotó munkájára, melynek folyamatát és eredményét az elkövetkező napokban figyelemmel kísérjük. Ősszel pedig a táborlakók jáki inspiráció alapján készült alkotásaiból kiállítást rendeznek a vendéglátók.

Dobos Józsefné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!