A névadó életútja sokáig homályba tűnt

2019.12.16. 07:00

Mezőszegedi Szegedy Georgina-díjat kaptak

Első alkalommal adták át a Mezőszegedi Szegedy Georgina-díjat a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény dísztermében.

Civil/Bauxberger Kata

Első ízben ítélték oda az elismerést. Kelbert Krisztina történész mellett a díjazottak Fotó: VN/Bauxberger Kata

Mezőszegedi Szegedy Geor­ginánál jobb példaképet nem is találhattak volna az elismeréshez. Mezőszegedi Szegedy Georgina életéről és munkásságáról Kelbert Krisztina történész tartott előadást az ünnepségen. Élen járt a városi jótékonykodásban, az első világháború idején vöröskeresztes ápolónőként négy éven keresztül gondozta a sebesülteket.

A névadónak – a kastély egykori tulajdonosának – emlékezete hosszú évtizedeken keresztül homályba tűnt, tevékenysége azonban oly maradandó nyomot hagyott nemcsak Acsádon, hanem Szombathelyen is, amelyért mindenkor tisztelet érdemli. Ezt a tiszteletet és elismerést hivatott kifejezni a halálának 60. évfordulóján átadott Mezőszegedi Szegedy Georgina-­díj.

A díjat a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény négy dolgozója – Bődiné Kovács Éva, Kovács Sándorné, Szőke Andrea, Faller Györgyné – és egy külső személy, dr. Huszár Lilla vehette át.

Első ízben ítélték oda az elismerést. Kelbert Krisztina történész mellett a díjazottak Fotó: VN/Bauxberger Kata

A kitüntetetteket Kranczné dr. Kovács Bernadett polgármester köszöntötte. Megköszönte Hermánné Bedics Rita intézményvezetőnek, hogy nem kis munkával létrehozta, kitalálta, vagy úgy is fogalmazhatnánk, megálmodta e díjat.

A Mezőszegedi Szegedy Georgina-díj alapításának célja, hogy jusson több figyelem a munkájukat önzetlenül, alázattal és nagyfokú empátiával végző egészségügyi dolgozókra, valamint a külső szakemberekre. Az itt lakók a díjjal a nyilvánosság előtt is kifejezhetik köszönetüket az ápolóknak, nővéreknek és asszisztenseknek az általuk végzett segítő munkáért. A díj visszaigazolás arról is, hogy a kitüntetettek a lakók és a szakma tiszteletét egyaránt kiérdemelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!