Ökumenikus szertartás szerint szentelték fel

2019.11.05. 18:37

Mindenki keresztjét avattak a temetőben Káldon

Múlt vasárnap délután ökumenikus szertartás szerint szentelték fel a káldi temetőben a mindenki keresztje emlékhelyet. Ígéret van arra is, hogy elkészül a lélekharang. A temető bejáratánál rózsaágyásokat alakítottak ki. Mindehhez összefogásra és támogatásra volt szükség.

Civil/Káldi Napraforgók

Példás összefogás tette lehetővé a kereszt felállítását. Az emlékhely felszentelése után fogadást tartottak Fotó: VN/Káldi Napraforgók

Az emlékhely kialakítását a Káldi Napraforgók Egyesülete kezdeményezte és bonyolította le, Toldi György tervei alapján. Anyagi támogatást a kereszt elkészítéséhez a MOL Alapítvány, a Káld és Térsége Lakosságáért Alapítvány, valamint magánszemélyek nyújtottak. Középiskolás diákok pedig az iskolai közösségi szolgálatként száztizenegy óra önkéntes munkát végeztek a tereprendezéstől a növények elültetéséig.

Az egyesület tagjai, családtagjaik és az önkéntesek összefogása példaértékű volt. Az egyesület köszönetképpen fogadást adott a támogatók részére a mindenki keresztjének felszentelését követően. Az emlékhely hiánypótló jellegű, eddig ugyanis Káldon nem volt lehetőség arra, hogy a távolban eltemetett rokonok, barátok, ismerősök emlékére gyújtsanak gyertyát a mindenszentekkor – vagy máskor – a temetőbe látogatók. Az egyesület ígéretet kapott az erdélyi testvértelepülésről, Csíkszent­imréről, hogy megfaragják az ide tervezett haranglábat, hogy egy lélekharangot is el lehessen helyezni – amely szintén hiányzik még a temetőből.

Példás összefogás tette lehetővé a kereszt felállítását. Az emlékhely
felszentelése után fogadást tartottak Fotó: VN/Káldi Napraforgók

Egy üzletlánc Ön választ, mi segítünk programján is nyert az egyesület támogatást, ebből a pénzből pedig rózsaágyásokat alakítottak ki a temető mindkét bejárata mellett. A növények ültetésében és gondozásában nagy segítséget nyújtottak – és nyújtanak folyamatosan – a Káldi Kertbarát Kör tagjai.

Halottak napján és mindenszentek ünnepén az emlékhelynél közös imádságot tartottak, és nagyon sokan helyeztek el mécsest és gyertyát a „mindenki keresztjénél”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!