Civil

2017.12.18. 14:46

Mozgalmas évet zárnak a szentpéterfai horvátok

A településen, ahol a horvátok közösségei egymásba fonódnak és egymásba kapaszkodnak, évértékelő zárszámadást tartott a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

Civil Tudósítónktól

Dr. Gáspár Mónika aljegyző, dr. Handler András képviselő, dr. Linhárt Gábor jegyző, Filipovits Rajmund képviselő és Tímárné Skrapits Anna elnök Fotó: László Antal

Eseményekben, izgalmakban bővelkedő, szorgos esztendőt tudhat maga mögött a képviselő- testület. Tevékenységüket folyamatosan áthatotta a horvát identitás megőrzéséért, az örökölt hagyományok, a horvát nyelv és kultúra ápolásáért, a települési közösségért viselt felelősség.

A nemzetiségi önkormányzat többnyire a többi helyi civil szervezettel, számos honi és külföldi testvérkapcsolattal együttműködve hívja életre a település programjait, ezek közül ebben az évben több olyan rendezvény zajlott, amelyben oroszlánrészt vállalt.

Önálló szervezésben valósult meg a horvátok Szentpéterfára telepítésének 470. évfordulójára a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége támogatásával létrehozott emlékhely, a lakosság széles körű bevonásával megépült és a falu ékességé vált horvát nyelvű keresztút. Közreműködtek az EMMI és a horvátnagykövetség pártfogásával rendezett, a grádistyei, és a Szentpéterfáról elszármazott horvátok nemzetiségi találkozója – a PETNO fesztivál megszervezésében, és a legszélesebb összefogással megvalósult, sok év óta tervezett falumúzeum, az Értékek Háza létrehozásában.

Dr. Gáspár Mónika aljegyző, dr. Handler András képviselő, dr. Linhárt Gábor jegyző, Filipovits Rajmund képviselő és Tímárné Skrapits Anna elnök Fotó: László Antal

A Horvát Önkormányzat kiemelt fontosságot tulajdonít a jövő generáció szellemi, fizikai, etikai és identitásbeli felkészítésére. Horvát nyelvű gyermekkönyveket, horvát nyelvkönyveket szereztek be, támogatták a gyermekek részvételét a gyermekfesztiválokon, sport- és horvát versenyeken. Rendszeresen támogatják a több mint harminc éve működő zelinai testvérkapcsolatot, valamint a MICROFON országos ifjúsági horvát dalversenyt, amelynek Szentpéterfa másod ízben volt házigazdája.

Szóba kerültek az egyházi zarándoklatok, a templomtorony felújítás, az évente rendezett sportnap, a tűzoltó egyesület 120. évfordulós rendezvényének, a Vöröskereszt helyi akcióinak támogatása. Író – olvasó találkozót szerveztek, melynek keretében horvát szerzőket hívtak meg Szentpéterfára, és fogadták a Pécsi Horvát Színház vendégjátékát. Az utazási költségek fedezésével hozzájárultak több rendezvény megvalósításához is.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat valamilyen szinten – támogatóként, szervezőként – részese a település rendkívül változatos programjainak. Tímárné Skrapits Anna elnök megköszönte valamennyi együttműködő intézménynek, civil szervezetnek és a sok-sok közösségért tenni akaró aktivistának az áldozatos munkáját, melynek eredményeként Szentpéterfa horvátsága az idén ismét gazdagabbá vált.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!