Új társasjátékot mutattak be a múzeumban

2019.12.17. 20:36

Múzeumi társasjáték muskétásbábukkal

Saját fejlesztésű társasjátékkal rukkolt elő a Pável Ágoston múzeum. Célja, hogy bővítsék történelmi ismereteiket mindazok, akik az asztal körül ülve játszanak egymással.

Civil/Horváth R. László

A múzeumi társasjáték alapját korabeli térkép adja – az egyetlen hiteles forrás Fotó: VN/HRL

Gueth László múzeumpedagógus és Horváth Zsuzsanna nyugdíjas gimnáziumi tanár mutatta be a nagyközönségnek az ismeretgyarapító társasjátékot, amely az EMMI támogatásával valósult meg.

– Az 1664-es szentgotthárdi csata a török kor harmadik legnagyobb ütközete volt, a 17. században pedig az első olyan, ami nem a török győzelmével végződött. A háromszoros túl­erővel rendelkező oszmán sereget Köprülü Ahmed nagyvezír, a birodalom második méltósága vezette – vázolta a játék történelmi hátterét Gueth László, hozzátéve: – A történelemórákon kevés szó esik e fontos ütközetről, amely a vasvári béke közvetlen előzménye volt. A Szentgotthárdi Honismereti Klubbal karöltve ezért is tartottuk fontosnak, hogy egy társasjáték készüljön a csatáról. A játék alapját Henrik Ottendorf térképe adja. Ez a csatáról fennmaradt egyetlen primer forrás. A játék menete nem sokban tér el egy klasszikus táblás játéktól. Kettő-hat fő játszhatja, mindenki különböző színű muskétásbábut választhat. A játékosok haladását a kérdésekre adott válaszok hátráltathatják illetve segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!