Zene

2017.12.19. 07:29

A muzsika fejedelmei a szeretet ünnepéről

„Karácsony a komolyzenében” címmel hirdette meg zenei sorozatának ez évi utolsó előadását a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Civil Tudósítónktól

Még soha ennyi zeneszerető ember nem gyűlt össze a bibliotéka előadótermében, hogy meghallgassa Horváth Imre karnagy ezúttal is élvezetes előadását, aki felejthetetlen zenei kincsekkel idézte fel az advent és a karácsony misztériumát, a várakozás varázsát és a szenteste beteljesedett csodáját.

Minden nagy zeneszerzőt megérintett ez a gyönyörű téma, szebbnél szebb művek születtek az öt vonalas kottasorokon – hangoztatta a lelkes előadó, majd videó-felvételeken mutatott részleteket Johann Sebastian Bach (1685–1750) barokk-kori német zeneszerző híres műveiből. A zenét szerető közönség a lipcsei Tamás templomban készített felvételről hallgatta a zeneművészet kiemelkedő egyéniségének, a protestáns egyházi zene jeles képviselőjének istent dicsőítő énekét (MagnificatE-flatmajor BWV 243a). Bach 1723-tól a haláláig volt a Thomaskirche kántora, hamvai is ott nyugszanak. Hat kantátából álló Karácsonyi oratóriumának legfőbb jellemzői: az öröm, az ünnepélyesség, a hit és az áhítat. A h-moll mise az egész zenetörténet egyik legnagyobb alkotása, megkülönböztetett tisztelet és rejtélyesség veszi körül.

Horváth Imre beszélt a barokk másik nagyja, az olasz Antonio Vivaldi (1678–1741) „A négy évszak”címen ismert népszerű hegedűversenyéről is, amelyben a zseniális szerző ötletesen használta a hangszerelést a jelenetek egyes részleteinek megkülönböztetésére: a „Tél” című részben hegedűszóló érzékelteti a szél süvítését, a megroppanó jeget, vagy a mozgás felszabadult örömét: mindezt bizonyítva részleteket vetített a műből közönségének.

Az esten felcsendült még a könyvtár előadótermében néhány részlet Johann Pachelbel(1653–1706) német zeneszerző, orgonista és az akkoriban kiemelkedően magas kort megért Heinrich Schütz (1585-1672), az egyik legnevesebb 17. századi, német, barokk zeneszerző művéből is, mindketten főleg egyházi zenéket komponáltak.

Horváth Imre szerint az egyik legszebb magyar karácsonyi muzsika Kodály Zoltán „Angyalok és pásztorok” című kórusműve, melyben a népi szöveg és a dallam kiválóan jeleníti meg a teljes harmóniát: a nyíregyházi Cantenus kórus világszínvonalú előadásában hallgattak részletet a jelenlévők.

Horváth Imre és Veres Mihaela
Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

A zenei est meglepetésvendége ezúttal Veres Mihaela szombathelyi gimnazista volt, aki bejutott a Fölszállott a páva tehetségkutató középdöntőjébe: a gyönyörű hangú fiatal népdalénekes moldvai csángó dalokkal kápráztatta el hallgatóit.

Veres Mihaela

Horváth Imre előadását Georg Friedrich Händel (1685–1759) „Messiás” művéből a Halleluja kórusával fejezte be: a teljes kórusmű témája a Megváltó születése, a kereszthalál, a feltámadás és megdicsőülése.

Tátrainé Kulcsár Irén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!