Civil

2015.10.06. 08:46

Összefogás a mosolyért - Leukémiás gyerekek mindennapjait teszik szebbé

Szombathely - A civil összefogás jegyében tartottak vidám, programokkal dúsított napot a szombathelyi régi Városi Strand területén a leukémiás és beteg gyermekekért.

Civil Tudósítónktól

Október 3-án a tölgyfák árnyékában gyülekeztek segítőkész emberek a lufikkal díszített pavilonok alatt. A rogyásig megpakolt asztalokon a frissítők mellett sorakoztak az ízletes és egészséges sütemények, mesterien kidekorált torták és gusztusos szendvicsek.

Dr. Bazsó Dóra, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermekgyógyásza, mentőápoló munkatársával, Csiba Attilával gondolta ki, hogy rendezvényt szervezzen a beteg és már meggyógyult gyermekek felvidítására. Terveikhez csatlakozott Mák Dóra, aki szintén segíteni szeretett volna. Így álmodták meg és szervezték meg az „Összefogás a mosolyért" névre keresztelt rendezvénysorozat első részét, amelynek tavasszal tervezik a folytatását.

A kislányok főleg a csillámtetoválást próbálták ki

Rengeteg felajánlás, támogatás érkezett a gyermekeknek. Sok játékot, babapiskótákat, kézműves csokoládékat kaptak, amik szebbé, boldogabbá teszik napjaikat.

A leukémia vagy fehérvérűség a leggyakoribb gyermekkori daganatos megbetegedésnek számít. A tumorsejtek kiszorítják az egészséges vérképző sejteket, ami súlyos fehérvérsejtszám-növekedést eredményez, ám ezek a sejtek már nem képesek rá, hogy ellássák a védekező funkciójukat a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Gyakran gátolt a vörösvérsejt és a vérlemez képzés is, ami kevesebb oxigénszállítást, vérzékenységet okoz.

A tűzoltók szabadítják ki az autóban rekedt sérültet

A betegek gyakran sokáig tünetmentesek, ám a legyengült szervezet hirtelen és gyorsan tud nagyon rossz állapotba kerülni. Sápadtság, gyengeség, súlyvesztés, láz, hidegrázás, kis bevérzések a bőrben, a sérülések tartósabb vérzése jellemezheti. Kezelése történhet kemoterápiával, kétféle sugárkezeléssel, csontvelő-transzplantációval és biológiai terápiával. A gyógyulás folyamata nagyon hosszú és nem kellemes, hiszen bármelyik kezelésre is van szüksége a betegnek, mindegyiknél vannak mellékhatások.

Néhányan a rajztudásukat is megmutatták

Bazsó Dóra nagyon is jól tudja, min mennek keresztül ezek a gyermekek, akiknél néha már pár hónaposan daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Ő ott van mellettük, gyógyítja őket, játszik velük, a kórteremben anyapótló minden kisbeteg számára. Munkatársaival minden nap azon fáradoznak, hogy szebbé varázsolják a gyermekek napját, elfeledtessék velük a betegségek fájdalmait, a gyógyszerek rossz ízét.

Népszerű volt a mentőautóban lenni

Az összefogás napján rengeteg hozzájuk hasonló segíteni szerető ember jött össze. A tűzoltóság, a rendőrség és a mentők csapata összehangolt munkával mutatta meg az érdeklődőknek, hogyan és mit tesznek egy autóbalesetnél. „Autóbaleset történt, műszaki mentést kérünk!" hangzott a riasztás, amire színes villogók váltakozása és szirénák hangja jelezte a segítség közeledtét. A nézőknek lehetőségük nyílt közelről megfigyelni, hogyan biztosítják a rendőrök a baleset helyszínét, a mentők miként látják el a sérülteket, és hogyan szabadítják ki a tűzoltók a járműbe szorult sebesültet. A mentés után a láng őrei eloltották a kigyulladt autót, majd egy kis benzingőzős roncsderbi kerekedett. Az életmentéshez használt járműveket és persze a még működő „ócskavasakat" is ki lehetett próbálni, lehetett velük menni néhány kört.

Sikerült ellátni a sebesültet

Pár méterrel arrébb mutatványos és segítő kutyák érkeztek, előbbiek ügyes feladatokat végeztek el gazdáik utasítására, utóbbiakat viszont nyugodtan lehetett szeretgetni, simogatni.

Ez a nagyszerű nap mindenki számára kikapcsolódás volt, aki csak el tudott jönni, hiszen a vidám percek és érdekes programok elfeledtették a betegséggel járó gondokat. Gyermekek, szüleik és ápolóik önfeledten szórakozhattak a kórház falain kívül.

Látványos volt az égő autó eloltása is

Ugyanakkor remek alkalom volt arra is, hogy felhívják a figyelmet a betegségekre, hiszen sajnos a szörnyű kór nem válogat, bárkit és bármikor megtámadhat. Rendszeres orvosi vizsgálattal, egészséges életmóddal, odafigyeléssel talán tehetünk ellene, de ha már a rossz lelettel szembesülünk, akkor se adjuk fel, mert muszáj viszonozni a családtól és orvosoktól kapott támogatást, segítséget.

Lengyel Bálint édesanyjával. Ők is nagyon jól érezték magukat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!