Előadást is tartottak

2018.09.04. 13:52

Őszköszöntő pikniket tartottak a rábavidéki szlovén nyugdíjasok

Az idei esztendőben Szakonyfalu adott otthont a többéves hagyományra visszatekintő kulturális és népzenei találkozónak, amelyen mindig nagy számban vesznek részt a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület tagjai.

Civil/Horváth R. László

dav

Fotó: Horváth R. László

A község kultúrházának bejáratánál Rogán Valéria polgármester és az önkormányzat dolgozói lélekerősítővel és pogácsával fogadták a kocsikkal illetve busszal érkezett szépkorúakat, és mindazokat akik jelenlétükkel megtisztelték ezt a baráti összejövetelt.

Miután mindenki eloltotta szomjúságát, Fodor Lászlóné elnök köszöntötte a Felsőszölnökről, Apátistvánfalváról, Kétvölgyről, Rábatótfaluból, Szentgotthárdról érkezett és a szakonyfalui nyugdíjas tagokat. A tagság nevében külön köszöntötte dr. Boris Jesih szentgotthárdi főkonzult és hitvesét Breda Jesiht; dr. Sütő Ferencet, a Szlovén Szószólói Kabinet munkatársát. Valamint igen nagy szeretettel mutatta be a szlovéniai Muravidékről érkezett vendégeket.


Fotó: Horváth R. László

A színpadon a szlovéniai Muravidék mindennapjait mutatták be a szereplők sok-sok humorral fűszerezve, amelyeken jókat derült a száztíz fős hallgatóság. A Šalovciból és Moravske Topliceből érkezett színjátszók produkcióit hosszan tartó tapssal jutalmazták.

A térség minden bizonnyal legnagyobb tagsággal rendelkező nyugdíjas egyesülete huszonkét évvel ezelőtt alakult meg. Fodor Lászlóné elmondta, az egyesület célja többek közt a Rábavidék településein élő szlovén nemzetiségű nyugdíjasok összefogása, a szlovén kultúra és hagyomány ápolása. Ennek érdekében több projektben is részt vesznek, kapcsolatban állnak a magyarországi két tannyelvű iskolákkal, valamint a határ túloldalán lévő oktatási intézménnyel. Tudásukat, tapasztalataikat szívesen megosztják különféle műhelyfoglalkozásokon. Fontos megemlíteni, hogy a Magyarországi Szlovének Szövetsége a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület tagjainak kezdeményezésére 2010-ben megalapította néptánccsoportját. Az asszonyok példamutató szorgalmukkal, odaadó néptáncszeretetükkel, nagyon szívesen művelik a helyi és határ menti anyaországi szlovének sajátos néptáncait, amelyeket mind több hazai és külföldi rendezvényen mutatnak be.

A kulturális műsort követő vendéglátás és baráti beszélgetés közben többen is elmondták, jó olyan közösséghez tartozni, ahol mindig történik valami. A közös kirándulások, irodalmi előadások, képzőművészeti kiállítás-megnyitók mind-mind lehetőséget nyújtanak a mindennapi életritmusból való kikapcsolódásra, a már-már feledésbe merülő népi hagyományok ápolására, megőrzésére.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!