Ez Szlovénia legrégebbi települése

2018.07.30. 20:04

Püspök mezején jártak az orfaluiak

Kulturális és Turisztikai Egyesület (Drustvo Andovci) tagjai a minap Szlovéniában jártak, ahol egyebek közt megismerkedtek az ország legrégibb városának, Skofja Loka (Püspök mezeje) történetével, és mezőgazdasági múltjával.

Civil Tudósítónktól

Kirándulók Fotó: Holecz Károly

A kirándulók felkeresték az 1274-ben városi rangot kapott település XIII. században épült várát, amely immár hatvan esztendeje múzeumként várja a látogatókat. A kiállítás mezőgazdasággal foglalkozó, skanzen részlegén a faekétől kezdve egészen a legmodernebb földművelési eszközökig szinte minden megtalálható és megtekinthető, ami a gabonatermesztéshez elengedhetetlen volt az évszázadok során.

Kirándulók Fotó: Holecz Károly

– A Ljubljanától mintegy húsz kilométerre fekvő városka egyik kiemelkedő látványossága a Selska Sora folyón átívelő hatszáz éves Kapucinus híd – számolt be Holecz Károly, a turisztikai egyesület elnöke.

– A faragott kövekből készült hidat Leopold püspök építtette a XIV. század közepén. Ám az építtető, amikor átlovagolt a korlát nélküli hídon, a megriadt lóról leesett, és a folyóban lelte halálát. Holecz Károly úti élménybeszámolójában egyebek között fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy Skofja Loka városa őrzi Jurij Dalmatin 1584-ben elsőként szlovén nyelvre fordított bibliáját. A tizenkétezer lakosú városka a történelem folyamán több alkalommal szinte porig égett, de hamvaiból mindig újjáéledt, és ma is Szlovénia ékessége.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!