Civil

2017.08.08. 07:49

Sé jelképeit festették a hivatal tűzfalára

Sé - T. Takács Tibor festőművész alkotásai segítségével elevenedik meg a falu története a Séi Közös Önkormányzati Hivatal tűzfalán.

Civil Tudósítónktól

A falu múltjának jelentős mérföldköveit láthatják a község központja felé igyekvők. Sé több ezer éve lakott hely, a kedvező fekvés, a táj szépsége már az újkőkorban megfogta az akkor élőket. Időszámításunk előtt mintegy ötezer évvel alkothatták az itteniek a Séi Vénusz néven ismertté vált agyagszobrocskát, idolt, mely a termékenységet szimbolizálja.

A neolit kori emberek tevékenységét Dr. Károlyi Mária régész kutatásai alapján képzelhetjük el. Hétezer esztendeje egy kettős körárok-rendszerrel védett település állt itt, melynek művészi hajlamú lakói számtalan női szobrocskát, gyönyörűen mintázott edényt hagytak az utókorra. A Nap motívuma több cserépedényen is megjelenik, így hihetjük, hogy az akkoriak a Napot tisztelték, mint felső erőt. A település a napkultusz központja lehetett. A kiemelten védett régészeti lelőhely bekerült a Vas Megyei Értéktárba is.

Sye Mihály alakja elevenedik meg a következő képen. A nemes 1418-ban kapott címeres nemeslevelet Zsigmond királytól Regensburgban. Mihály testőrként tevékenykedett a király udvarában. Címerét lovagi szolgálatáért, hűségéért szerezte. A nemesi család tagjai a XVIII. század elejéig éltek Sében, majd Baranya megyébe költöztek. Hírüket, nevüket séi földrajzi nevek őrzik. A nemesi család kései leszármazottai azóta is rendszeresen felkeresik és támogatják korábbi falujukat.

1901-ben öt hónap alatt építették fel a séiek templomukat a korábbi templom köveiből, hatalmas összefogás eredményeként. A ma embere is megirigyelhetné azt a teremtő erőt, mellyel az ősök rendelkeztek. A templom Szombathelytől nyugatra az egyik legtágasabb isteni hajlék.

A rendszerváltás elején, 1990-ben Sé az elsők között alkotta meg az összetartozás, a közösség jelképét, a település címerét. A címer ötvözi a múlt hagyományait. A búzakalász a falu 19. századi pecsétnyomóját jeleníti meg, de az újkőkori búzatermesztésről is megemlékezik. A korona és a kard a Sye család címeréből származik.

A templom felett szálló galamb a falu negyedik települési értékére, a pünkösdi királynéjárás hagyományára utal.

T. Takács Tibor festőművész érdeklődését felkeltették a séi értékek. A felkérést követően nagy lelkesedéssel állt neki a munkának, amely mára készen várja a Sébe látogatókat.

Pataki András

Címkék#Sé#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!