Civil

2015.03.20. 10:14

Sok egykor volt szerelemből vagyunk – Grecsó Krisztián Szentgotthárdon mesélt arról, hogyan vált íróvá

Szentgotthárd - „Mert ez a sok egykorvolt szerelem mind az enyém. Ebből vagyok” - írja Megyek utánad című regényében Grecsó Krisztián, aki a Pannon Kapu Kulturális Egyesület vendége volt a Színház aulájában.

Civil Tudósítónktól

Fotók: Tóth Tímea

Krisztián ötven fős közönségnek tartott előadást a kezdetekről, hogyan is vált ő íróvá. Eleinte verseket írt, de azok nem hoztak számára sikert. A köztudatba Pletykaanyu című regényével robbant be, mely meghozta számára a hírnevet.

1976-ban született Szegváron, paraszti származású családban. Apja hippi volt, édesanyja egyetlen paraszt lányként nőtt fel. A falusi életmód nagyban rányomta bélyegét gyerekkorára. Házukban mindössze két könyv a Biblia és a Kalendárium volt fellelhető. Elmondása szerint ennek ellenére az írásbeliséghez való vonzódás már generációk óta jelen volt családjukban (nagymamája is írt).

Isten hozott című regénye (Magvető, 2004) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül és 2013-ban törökül is megjelent. 2005-ben a Magvető gondozta a Pletykaanyu című novelláskötet második kiadását (2001-ben ezzel a kötettel robbant be Grecsó a kortárs prózába). 2008-ban jelent meg Tánciskola című regénye, ami azóta csehül is olvasható. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye a nyolcadik kiadásnál tart, a belőle készült színdarabot a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán.

Legújabb regénye a Megyek utánad 2014 májusában került a könyvesboltok polcaira.

Tóth Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!