Civil

2016.05.25. 11:07

Szabadtéri szentmise Becehegyen - Találkoztunk a Panoráma úti üvegkereszt német alkotójával

Balatongyörök - Becehegyen szép környezetben található a Szentháromság Római Katolikus Kápolna. Szentháromság vasárnapján minden évben a környező települések - Balatongyörök, Balatonederics és Nemesvita - hívői és az üdülővendégek közösen ünnepelnek ezen a helyen. Az idén május 22-én volt a kápolna búcsúnapja. Délután szabadtéri szentmisével, szeretetlakomával, borozgatással, nótázással ünnepeltek.

Civil Tudósítónktól

A festői környezet és a különleges alkalom sok embert vonzott az eseményre. A helyi lakosokon kívül külföldi rendszámú autók is érkeztek a kápolnához közeli alkalmi parkolóba.

A szentmisét celebráló Fódi Ákoson, Balatonederics-Nemesvita plébánosán kívül, a szentmisén részt vett Deák Ákos Ervin Balatongyörök és Szabó Zoltán Lesencetomaj plébánosa is. Az érintett települések korábbi és jelenlegi polgármesterei együtt ünnepeltek a kápolna búcsúnapján a résztvevőkkel.Fódi Ákos plébános, így összegezte a nap jelentőségét:

- Szentháromság vasárnapján a Becehegyen, a Szentháromság kápolnában tartjuk a búcsút, amikor három falu jön el ünnepelni. Balatongyörök, aminek a területén található a kápolna, Balatonederics és a szomszéd falu, Nemesvita, ami mint egyházközség tulajdonolja az épületet. A Szentháromság kápolnát Nemesvita szőlősgazdái építették. Ezen a területen voltak a szőlőbirtokaik, illetve itt bérelték a területet a Festetichektől. A szőlőhegyeken általában építettek kápolnák, a sok közül ez a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján van. Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című könyvében leírta, hogy ez a legszebb része a Balatonnak. A szertartást szeretetlakoma (agapé) követte.

A kápolna mellett elhelyezett asztalokon előkerültek a finomságok, a saját termelésű borok. A falatozás és koccintások közben vidáman beszélgettek és kínálták egymást az emberek. Drossné Földi Aranka, amióta itt élnek, férjével együtt minden évben csatlakozott a Szentháromság kápolna búcsújának eseményeihez. Arankától megtudtuk, hogy eredendően Keszthely a hazája. Aztán elkerült Kab-hegyre és onnan származtak ide német férjével.

- Minden évszakban gyönyörű itt a táj, kedvesek az emberek. Az év nagy részében itt élünk, minden alkalommal közösen ünneplünk a megjelentekkel ezen a napon. Hála istennek édesanyám még él, 88 éves. Gyakorta megyek hozzá, én gondozom. Férjem festőművész és üvegből is készültek alkotásai. Egyik közülük a település közterületén álló üvegkereszt.

Aranka férjét, Dross Klaus Michaelt a helyről, a művészetéről, Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról kérdeztük.

- Mönchengladbach közeléből származom, talán ismerik a futballból – mesélte el az alkotó. - Részben itt élek, részben, főleg télen, Németországban. Már harminc éve járok Magyarországra. Megismertem az országot, nagyon kedvesek az emberek. Első alkalommal egy biciklitúrán voltam Magyarországon, elkerekeztünk egészen egészen Pécsig. Az üvegkeresztet ajándéknak szántam a magyar szomszédságnak. Az eltelt évtizedek alatt Magyarország természetesen erősen megváltozott. Meglátásom szerint nem minden csak pozitív irányba. De nem itt élnék, ha nem érezném jól magamat.

A kápolnához vezető Panoráma úton áll a köztéri üvegkereszt. Valóban remekmű, s egyben a nemes gesztus, a szeretetet szép jelképe.

György István Péter, György Gábor István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!