Dél-olaszországi út

2019.04.29. 07:00

Szépséges Itália gyöngyszemei között – Élménybeszámolót tartott Szombathelyen Árvainé Anilla

Dél-olaszországi útjának élményeiről beszélt Árvainé Anilla, a klub egyik alapító tagja a TIT Hölgyklub legutóbbi találkozóján. Élménybeszámolójának ezt a címet adta:„Puglia – a trullik földje”.

Tátrainé Kulcsár Irén

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén, Árvainé Anilla

Családtagok és barátok kis csoportjával járta be az Appennini-félsziget délkeleti részét – az „olasz csizma sarkantyújának” csücskéig. A négymilliós, hosszú, homokos tengerparttal rendelkező Puglia – eredeti nevén Apulia – Olaszország egyik legszebb tartománya, a turisták számára különleges, érdekes látnivalókkal, székhelye Bari.

Alberobello, az UNESCO világörökség egyik helyszíne, a régió talán leghíresebb látványossága, melyet a kúpos tetejű kőházak – trullik– tesznek különlegessé: a szűk utcácskákban sétáló meseországban érezheti magát. Az előadó érdekességképpen elmesélte a házacskák történetét: a tizenhetedik században a hűbérurak nem a föld, hanem a birtokukon álló házak után adóztak és egy furfangos gróf kitalálta, hogy bérlői csak olyan házakat építhetnek, amelyeket gyorsan le tudnak bontani, ha jönnek az adószedők. A kis kör alakú kunyhókat, trullikat mészkőlapokból, habarcs és fa tetőszerkezet nélkül építették, hatalmas zárókővel stabilizálták és a király emberei adószedéskor már csak kőromokat találtak a helyükön. Napjaink idegenforgalmi szakembereinek kezdeményezésére a trullikból korszerűen felújított szálláshelyeket készítettek, amelyeket az ide érkező turisták nagy kedvvel bérelnek ki.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén, Árvainé Anilla

 

Árvainé Anilla és társai ellátogattak a San Giovanni Rotondo melletti kapucinus kolostorba, a híres zarándokhelyre is, ahol a nagy népszerűségnek örvendő szerzetes, Pio atya élt: élete és tettei az emberi valóság és az isteni erő kapcsolatának szimbóluma.

Sok-sok vetített képen mutatta be az előadó Puglia tartomány szép és híres városkáit, nevezetességeit, a többi közt a dombtetőre épült fehér várost, Ostunit, gyönyörű katedrálisát és a püspöki palota díszes épületét.

Nagy érdeklődéssel nézte a klub közönsége a barlanglakások városáról, az ősi Materáról készült felvételeket: a sziklás mészkőbe vájt barlanglakásokban az őskor óta egészen az 1950-es évekig éltek emberek. Matera a Föld egyik legszebb világörökségi helyszíne, amely ez évben az Európa kulturális fővárosa címet is megkapta.

Puglia tartomány központjában, Bariban található Szent Miklós ereklyéje, amit 1087-ben bari tengerészek hoztak el a törökországi Myra városából. Az olasz román kori építészet szép alkotása, a San Nicola bazilika fehér épületének megtekintése után Árvainé Anilla élvezetesen mesélt még a hölgyklubtagoknak a tájegység konyhaművészetének számos remekéről, köztük a híres kagylótésztáról, aminek készítését élőben láthatták a városka utcáinak kapualjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!