Erőteljes és előremutató alkotások

2020.02.17. 07:00

Szigorú fegyelem jellemzi Papp Hajnal képeit – tárlaton mutatta meg

Papp Hajnal fiatal, rábavidéki kötődésű alkotó műveiből nyílt kiállítás pénteken a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

Civil/Horváth R. László

Szántó István, Papp Hajnal, Devecsery László és Hirnök József a tárlat megnyitóján Fotó: VN/HRL

Hajnal első kiállításának megnyitóján Devecsery László József Attila-díjas költő olvasott fel szerzeményeiből, melyeket a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium 12. évfolyamos növendékének festményei ihlettek. Papp Hajnal egyébként már nem ismeretlen a szentgotthárdi festészetet szerető közönség és a szakma előtt sem, hiszen az ifjú hölgy résztvevője volt a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Lendvai Galéria-Múzeum által tavaly tizennyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi művésztelepnek.

Szántó István, Papp Hajnal, Devecsery László és Hirnök József a tárlat megnyitóján Fotó: VN/HRL

A szlovén felmenőkkel rendelkező ifjú hölgy barátai, osztálytársai mellett a tárlatmegnyitót megtisztelte jelenlétével Metka Lajnšček főkonzulasszony és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke. Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetsége alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a szlovén kulturális központban fontos feladatnak tekintik a fiatal tehetségek felkarolását, bemutatkozási lehetőségük biztosítását.

Szántó István képzőművésznek, Hajnal mentor-tanárának elgondolása szerint a festmények akár szólhatnak az iskola-időelhagyásról, avagy az évek során megerősödő barátságokról. De a „Lánykák” címet viselő kiállítás szólhat generációjának tapasztalatairól is. A nagyon összetett képsorozat rendkívül erőteljes, előremutató – értékelte növendékének nagy táblás festményeit Szántó István, aki hozzátette: – A szigorú fegyelem, amely jellemzi Hajnal munkáját, megadja a mesterségbeli tudás birtoklásának örömét.

Papp Hajnal első önálló kiállítása március 14-ig tekinthető meg Szentgotthárdon, a Szlovének Házában.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!