civil

2020.10.07. 13:15

Szüreti mulatság – három év után újra

Szombaton tartották az idei szüreti programsorozatot a kissomlyóiak. A kemenesaljai településen – a szabályok betartása mellett – csaknem száz ember ünnepelt együtt.

Civil Tudósítónktól

Fotó: VN/Atom Antal

A csodaszép őszi idő is hozzájárulhatott ahhoz a valódi közösségi élményhez, amelynek részesei lehettünk szombaton Kissomlyón. A faluban régóta hagyomány volt a szüreti mulatság , felvonulással, néptánccal, lovakkal bár utóbbi két-három évben nem rendezték meg a programot.

Idén szinte semmilyen rendezvényt nem tudtak tartani, elmaradt a májusfa-állítás, majd a kitáncolás, a gyereknap és a falunap is, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a vírushelyzet ellenére megtartja, viszont az előírások betartása mellett, kültérre tervezi a programot.

Délután egy órakor indult az első felvonás, a hegyen. Csiszár Máté, – aki immáron a képviselő-testület oszlopos tagja – szervezte meg az öt pincéből álló kalandtúrát. Bor és mustkóstolás mellett a résztvevő negyvenfős csapatnak feladatokat kellett megoldania, a heggyel, a tájjal kapcsolatosan.

Kováts Viktor pincéjénél a környező hegyeket kellett megnevezniük, a Lórántffy birtokon, ahol Horváth József és Kutasi Mária látta vendégül a társaságot, képek alapján kellett felismerni a Kissomlyó hegy jellegzetes pincéit. A Királykő felé haladva Ambrus Lajosnál volt a következő megálló, ahol egy csodás zamatú cuvée mellett a hagyományosan helyi szőlőfajtákról és a hegy történetéről is folyt a diskurzus. A negyedik pincében Mészáros Csaba karakteres zenitjét kóstolhatta meg a csapat, majd a hegyi túra zárásaként Kutasi Andrásék birtokára érkezett meg a társaság, ahol az ízes borok mellé sós és édes falatkák kínálták magukat. A gyerekeket ügyességi játékokkal, terméskép készítéssel, és szüreti körjátékkal szórakoztatták a szervezők a túra alatt.

 

A faluba visszaérve már feldíszített lovaskocsik, traktorok és kisteherautók, utánfutókkal felszerelt egyéb járművek várták a felvonulni vágyókat. A menetet tizenhárom ló és lovas tette még impozánsabbá. A helyi lovasgazdák szinte mind képviseltették magukat a felvonulók között.

A falubeliek a házaik előtt kínálták a finomabbnál-finomabb süteményeket, a dudáló, nyerítő menetet pedig népdalok és jóízű beszélgetések hangjai kísérték.

A Kultúrházhoz visszaérve a kisebbeket ugrálóvár és népi fajátékok várták. Népszerűségben vetekedett velük az arcfestés és a csillámtetoválás melynél kígyózó sorokban álltak a gyerekek.

A felnőttek bort kortyolgatva várták a kemencében sülő tarját, melyet idén is Balogh Ferenc képviselő készített.

Öröm volt látni, hogy ennyien eljöttek, jól érzik magukat és a kialakult helyzet ellenére tudnak, tudunk együtt szórakozni – mondta Gulyás Zsanett polgármester. Igyekeztünk felkészülni, maszkokat és kézfertőtlenítőt is kihelyeztünk, valamint biztattuk a résztvevőket a távolságtartási szabályok betartására – tette hozzá.

Felnőttek és gyerekek játszottak önfeledten a szépen felújított Kultúrház udvarán, hallgatták a muzsikát, kortyolták a hegy leveit és a szőlőindákkal feldíszített oszlopoknak támaszkodva beszélgettek sötétedésig.

Civil/Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!