Szombathelyi civil

2018.01.15. 18:37

„Testvér lészen minden ember” – himnusszá magasztosult szimfónia

Ez alkalommal is nagyszámú érdeklődő közönség gyűlt össze Horváth Imre karnagy „Ezt látni és hallani kell” élvezetes komolyzenei sorozatának legújabb előadására a Berzsenyi Dániel Könyvtárban: Ludwig van Beethoven (flamand gyökerekkel rendelkező) német zeneszerző (1770–1827) utolsó befejezett szimfóniája, az 1824-ben elkészült 9. (d-moll) szimfónia(op.125) volt az elemzés témája.

Civil Tudósítónktól

Horváth Imre és Nagy Éva Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

 

Horváth Imre Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntő beszédében örömmel említette, hogy Horváth karnagy vezeti az egyik legsikeresebb rendezvényüket, amely egyre több zenét szerető és értő embert csábít be az előadásra.

A 9. szimfónia Beethoven egyik legismertebb műve, amelyet az emberiségre, az utókorra hagyott, és amelyet a bécsi klasszika nagy alakja már süketen komponált – mondta előadása kezdetén a karnagy. A négy tételből álló gyönyörű alkotás abban a korszakában született, amikor már sokan elfordultak a magányos, visszahúzódó, siket zeneszerzőtől, aki nem tudta kontrollálni, ellenőrizni a lelkéből jövő dallamokat, melyeket kottajegyekké formált.

Horváth Imre és Nagy Éva Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Az előadó szerint „minden titok a kottában van elrejtve, a kottajelek olyanok, mint versekben a rímek, úgy hallgassunk zenét, hogy közben olvassuk a partitúrát is, így belénk rögzül minden hangjegye” – javasolta ez alkalommal is a megjelenteknek.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Videó felvételen több részletet is bemutatott közönségének a szimfóniából, a Bécsi Filharmonikusokat Leonard Bernstein amerikai karmester vezényelte. A mű első és második tétele a zeneszerző örömtelen, gyötrődő lelkiállapotát tükrözi, és csak a harmadik tételben csendülnek fel a békéről, a végtelen szeretetről, a vágyról szóló dallamok. A negyedik tételben többször ismétlődik egy gyerekdalhoz hasonló, kedves és egyszerű melódia, amely, az előadó szerint úgy nyílik ki, mint egy legyező, vagy egy virág. Beethoven ebben a tételben a zenekari hangzást az emberi hang csodájával egészítette ki, szövegeként a német költő, Friedrich Schiller 1785-ben írt „Örömódáját” választotta, négy szólistával és kórussal: hirdetve a zeneszerző eszméjét, az emberiség testvérré válásának gondolatát, a szeretet és az öröm dicséretét. (Ne feledjük, ez a zeneirodalom első szimfóniája, amelyben a legtökéletesebb hangszer, az emberi hang fölcsendül! A szimfónia az UNESCO listája szerint a világ emlékezete program része.)

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

„Egyesítsed szellemeddel,/ Mit zord erkölcs szétszakít,/Testvér lészen minden ember,/Merre lengnek szárnyaid.”

1985-ben az Európai Unió Beethoven Örömódáját választotta himnuszául, szöveg nélkül, az unióban használt számos nyelv miatt.

Tátrainé Kulcsár Idén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!