Civil

2016.05.13. 10:47

Vasi kisközösségek a szebb környezetért

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, a Föld Napja, valamint a Madarak és Fák Napja alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei Irodájának foglalkoztatottjai, a Vas megyei közösségi munkások is sikerrel mozgósították a helyi közösségeket.

Civil Tudósítónktól

Molnaszecsődön sokan részt vettek a falu csinosításában. Szebb lett a kultúrház és az Ünnepi tér környéke. Több száz virág került ki a közterekre, hogy színpompájukkal is ékítsék a falut.

Molnaszecsőd

Kenyeriben a közösségi munkás által alakított nyugdíjas klub tagjai csinosították, virágosították a művelődési ház környékét. A növények kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan növényeket ültessenek, amelyeket később a falu gyermekei kézműves foglalkozásokon is használhatnak majd. A nagymamákkal és nagypapákkal az unokák is eljöttek, hogy segítsenek a közterület csinosításában.

Szakonyfaluban családok gyűltek össze szemétszedésre, őket a nap végén szalonnasütéssel lepték meg, az elvégzett munka jutalmául. A helyi ovisok gyümölcsfákat ültettek és kézműveskedtek.

Szakonyfalu

Szakonyfalu, a Föld napja

Bérbaltaváron az óvodásoknak is szemétgyűjtést szerveztek, valamint saját készítésű plakátokkal népszerűsítették a szelektív hulladékgyűjtést.

Magyarnádalján településtisztasági napot tartottak. Szombaton délután egy lelkes kis csapat körbejárta a falut, hogy összeszedje mindenki szemetét. Példaértékű cselekedetükkel hagyományt indítottak el, hogy közösen meg tudják tartani azt a tisztaságot, amit ők egy délután alatt megteremtettek.

Magyarnádalja

Olaszfán az ifjúság a közösségi házban ismeretterjesztő programon vett részt a szemléletformálás jegyében. Kicsik és nagyobbak közösen megbeszélték a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, mit tehetnek ők a közvetlen környezetükért, falujukért. Plakátot készítettek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a természet megóvására.

Kissomlyón április 30-án szedtek szemetet a "Te Szedd" mozgalom keretein belül. Úgy tűnik, jó volt a propaganda, mert 33-an gyűltek össze, ebből 8 tíz év alatti gyerek. Jó idő, jó hangulat, szorgos kezek, és a tavalyihoz képest lényegesen kevesebb szemét volt. A legkisebb "munkás" 3 éves, a legidősebb 65 éves volt. Utána az önkormányzat nagyon finom paprikás krumplival, kemencében sült kolbásszal várta a csapatot a kultúrház udvarán. Ez jól tükrözi a falu összetartását! Ami talán még érdekesség: francia, belga, osztrák, bolgár, német, brazil "helybeli" szedte a szemetet, és vett részt a vigasságban. Nagy öröm, hogy szívesen ismerkednek hagyományainkkal, magukénak érzik a falut.

Bagolytúra Bögötén

A Madarak és Fák Napja alkalmából rendezett bagolytúra szinte már hagyománnyá vált Bögötén, hiszen ötödik alkalommal indultak útnak a kalandvágyó csapatok az IKSZT udvaráról. Több mint 50 résztvevő, 6 csapatot alkotott, és teljesítették a 9 kilométer hosszú erdei túrát, valamint az ügyességi feladatokat. Április 30. a méhek napja, ebből az alkalomból tartott előadást a bagolytúra résztvevőinek a méhekkel és a méhészettel kapcsolatban dr. Lendvai Róbert. Érdemes volt figyelni, mert az utolsó feladatban a méhekkel kapcsolatos kvízkérdések szerepeltek. Az eredményhirdetés és a megfáradt baglyoknak járó vacsora a művelődési házban volt. Az első helyezett az "UHU" csapat lett, de mind a 6 gárda jól teljesített és mindenki kiállta a 10 próbát. Jövő ilyenkor újra útra kelnek a baglyok!

Május 7- én Őriszentpéteren Zöld Országos Találkozót szerveztek termelői piaccal, zöld majálissal, szakmai konferenciával és fórumokkal. Bemutatták a fenntarthatóságra törekvő kisközösségi kezdeményezéseket, iskola- és tanulókertek mintaprojektjeit. Volt öko-mesekuckó, bábelőadás és vízirevü is.

Hegyhátszentjakabon kerékpártúrát szerveztek az újonnan kiépült Rókalyuk forráshoz, információs táblákat helyeztek ki, sétáltak a tőzegmohás lápréten is a résztvevők. Délután egy szerény pikniken pihenték ki a túra fáradalmait.

Benkőné Klára Júlia

Címkék#Te szedd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!