Civil

2016.11.21. 09:00

Vasiak tanulmányúton Budapesten

Vasalja/Magyarnádalja - A két falu önkormányzata által - az „Elhallgatott történelem” pályázaton - elnyert támogatásból, november tizenkilencedikén egy napos buszos kirándulást szerveztek, melyen ötven-ötven jelentkező vehetett részt.

Civil Tudósítónktól

Budapesten, a Honvéd téren álltak meg először, ahol Gulag emlékművet koszorúztak. Ez egy carrarai márványból kifaragott stilizált emberalakot ábrázol és a "Szovjet kényszermunkatáborokban elpusztult honfitársak emlékére" állították.

koszorúzás: Németh Noémi ,Balogh János, Kiss Sándor, Gombás Alajos

 

A Terror Háza Múzeumban a fogva tartott, megkínzott és meggyilkolt honfitársak emlékeit láthatták. A borzalmak bemutatása mellett azt is példázza a hely, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló. A közel két órás tárlatvezetés során nagy érdeklődést mutattak a résztvevők.

Gulag emlékmű koszorúzás után

A Hősök Terén, a Városliget bejáratánál, a Millenniumi emlékműnél időztek egy keveset. A főváros egyik leglátványosabb terén, amely az Andrássy út „koronadísze”. A látogatók sétálhattak, sokan egymást fotózva örökítették meg a látványosságokat.

Terror Háza előtt

 

Terror Háza

 

V. Németh Zsolt államtitkár közbenjárásával délután az Országházat is megtekinthették. A sokak által eddig még nem látott épület nagy élményt nyújtott a vasaljai és magyarnádaljai kirándulóknak, akik nemcsak a csodálatosan aranyozott termeket, hanem a Szent Koronát, a koronázási ékszereket, a kupolacsarnok szobrait, az őrségváltást és a volt felsőház üléstermét is láthatták, a tárlatvezető segítségével.

Gombás Alajos, Barna József

 

Hősök Tere

A fővárosban utolsó megállóhely a Vörösmarty tér volt, ahol már pompáztak a karácsonyi fények. A kirándulók nézelődhettek a vásári forgatagban, a finom ételek és a forralt bor illatát érezve.

Hazafele, Székesfehérvár egyik vendéglőjében volt a vacsora. A résztvevők ehettek ihattak, ami az egész napos tanulmányút méltó zárásaként, mindenkinek nagyon jól esett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!