Civil

2017.06.14. 13:50

Versek az életről – Manóvári kalandozás: Iszak Péter és Devecsery László könyvbemutatója a Berzsenyi Könyvtárban

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont a Croatica Kiadó gondozásában megjelent két új kötet, Iszak Péter költő „Lét-tér-kép” és Devecsery László költő, író „A Manóvár lakói” című magyar–horvát nyelvű könyvének a bemutatására. Mindkettőt Devecsery László ismertette a különösen nagy számban megjelent érdeklődőnek.

Civil Tudósítónktól

Horváth Csaba, a Croatica Kiadó ügyvezetője hangoztatta: nemes hivatásuk a horvát kisebbség anyanyelvi örökségének megóvása, kulturális tevékenységének a szervezése, segítése, könyvek, hetilapok, folyóiratok kiadása. Ennek jegyében kezdeményezték néhány évvel ezelőtt kétnyelvű meséskönyvek kiadását, hogy a nagymamák, akik még szépen beszélik a horvát nyelvet, unokáikkal együtt olvassák a meséket, játékosan tanítgatva őket anyanyelvükre.

Devecsery Lászlóval közösen már egy sor kétnyelvű kötetet adtak ki, és az idei ünnepi könyvhéten megjelentették Iszak Péter első kötetes szerző verseskönyvét is. Az ifjú tehetséget a horvát többségű Szentpéterfa község lakossága támogatja.

Devecsery László és Iszak Péter

Nagy Éva könyvtárigazgató örömmel üdvözölte a kezdeményezést, mint mondta, mindig szívesen adnak otthont ifjú tehetségek, új szerzők műveinek bemutatására. Külön öröm a könyvtár számára, ha szép grafikájú, finom illusztrációval ellátott, irodalmi és képzőművészeti értéket egyaránt tartalmazó könyveket adhatnak az olvasók kezébe.

Horváth Csaba, Devecsery László, Iszak Péter, Jámbor Nándor

Iszak Péter a könyv bemutatásakor elmondta: a „Lét-tér-kép" verseiben életünk, történetünk képei elevenednek meg a térben, a valamennyiünket körülvevő környezetünkben. Jó néhány verse szól régi, emlékekben őrzött szerelemről, miközben az új szerelem csodája, öröme is kicsendül a sorokból: „Úgy tudom megélni az érzéseket, ha írok róluk". Néhány verse egymásba kapcsolódik, egyik a másiknak folytatása. Devecsery szerint olyan, mintha „könnyed, finom, elegáns angyalszárny repítené az alkotót, miközben azt kiáltja, „nem szabad feladni, soha sem késő újra kezdeni".

Iszak Péter és Jámbor Nándor

A költő verseiből Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház művésze olvasott fel, nagyszerű előadásával hitelesen közvetítette a költő gondolatait, érzéseit a közönség számára.

Koprive tambura-zenekar

A könyvbemutató második felében Devecsery László „A Manóvár lakói" című igényes kivitelű, magyar–horvát nyelvű könyvét ismertette, ami szintén a könyvhéten jelent meg. Elmondta közönségének: a Manóvár valójában óvoda, amelynek kis lakói egy új, csodálatos, fantáziadús világot ismerhetnek meg, miközben rengeteg kalandot, élményt is átélnek. A költő személyében vendégük érkezik, megismerik angyal manó történetét, majd a végén elhangzik egy békamese, amely környezetvédelemre, de legfőképp szeretetre, emberségre neveli a kis olvasókat mindkét nyelven.

Nagy Éva

A sikeres könyvbemutatót a Szentpéterfáról érkezett Koprive tambura-zenekar fergeteges előadása, jó hangulatú zenéje színesítette.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!