Civil

2017.05.27. 07:03

Zsíros kenyér citeraszóval Kenyeriben

Kenyeri – Immár harmadik alkalommal állították fel a településen a falu májusfáját, amit a szokásoknak megfelelően ünnepség keretében „táncoltak ki” a szervező, Kenyeri Rábamenti Citerazenekar tagjai, a meghívott csoportok, a helyi iskolások és az érdeklődők.

Civil Tudósítónktól

Ünnep volt pénteken Kenyeriben, egy régi hagyomány újjáéledésének ünnepe. A művelődési ház mellett felállított májusfa kitáncolásának ünnepére hívták a szervezők a település minden lakóját. Ebben az évben is minden család postaládájába bekerült az esemény meghívója. A csapadékos hét után péntekre az ég is kitisztult, így a szabad téren zajló eseményeket semmi sem zavarhatta meg.

- Igyekszünk minden évben egy kicsit módosítani, változatossá tenni a kitáncoláshoz kapcsolódó műsorokat – mondja Tulok Tamás, a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület vezetője és már megy is tovább ellenőrizni a zsíroskenyér készítésével foglalatoskodó dalos hölgyek és a sörpadokat elhelyező citerás legények tevékenységét. 18 óra után megtelt a művelődési ház előtti tér, a szervezők nem győztek további padokat hozni az érdeklődőknek.

Fotó: Pörneczi Tamás

Egy rövid köszöntő után megkezdődött a műsor. A Répcementi citerazenekar ifjú zenészei és a Gyórói Hagyományőrző Dalkör, közös műsorukban rábaközi dallamokból összeállított dalokkal, a szervezők ifjúsági és felnőtt citerazenekarai pedig felvidéki és dunántúli dalcsokrokkal szórakoztatták a résztvevőket.

A kenyeri iskolások erre az alkalomra tanult táncos, dalos műsorukkal a májusfa köré szólítottak minden részvevőt, akik örömmel csatlakoztak a lelkes és vidám ifjakhoz.

Az össztáncot követően közös dalolás következett, miközben a citerás legények gyakorlott mozdulatokkal vették ki az egy hónapja felállított fát.

A szervezők jóvoltából zsíros kenyérrel, friss pogácsával és innivalóval vendégelték meg a fellépőket és a résztvevőket. A falu asszonyai erre az alkalomra rengeteg süteményt sütöttek, amit ezúton is köszönnek a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar tagjai.

Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!