Csákánydoroszló

2015.06.21. 07:22

Részvételi rekord a RábaLapátoláson – a jövő héten a Mátrából érkeznek a folyóhoz

Csákánydoroszló – Ötödször lapátoltak a Rábán, a 24 kilométeres kajak-kenu versenyen. A RábaLapátolást idén is a csákánydoroszlói Kormorán Kenu Egyesület és a szombathelyi WeKing Egyesület közösen szervezte.

Bakos Ágnes

125 hajó lepte el a Rába folyót szombat délután: a csörötneki kempingnél rajtoltak, majd a csákánydoroszlói Vízi Vándor Táborhely kikötőjénél értek célba a hajósok.

- A verseny a Vízitúra Kupa egyik állomása, ezért is érkeztek több mint kétszázan – mondta el Bálint László, a Kormorán Kenus Egyesület elnöke.

A Rába folyó a versenyzés szempontjából különleges: igazi vadvíz, ami külön kihívás a kupasorozat résztvevőinek.

Nemcsak profik eveztek, hanem külön „friss túrázók” kategóriát is kellett indítani a kevésbé gyakorlott kenusok kedvéért, akik viszont nem kevéssé voltak lelkesek, mint a vízedzett profik.

Az időjárás nagyrészt kedvezett: csak az utolsó 10-15 hajót érte el a folyón futó zápor, de kánikulában nehezebb lett volna az evezősök dolga.

Szombathelyi, körmendi, csákánydoroszlói és molnaszecsődi csapatok is versenyeztek és több érmes helyet szereztek. A Vízitúra Kupa a Dunán folytatódik majd.

A Rábán vasárnap rövid távú, oda-vissza versennyel folytatódik a hétvége, immár kupasorozaton kívül. Bálint László emlékeztetett, hogy hazánk többi vízfolyásán jellemző az árral szembeni evezés, a Rába viszont igazi vadvízi folyó, így ritkán vállalkoznak ilyen versenyre. A vasárnap kivétel: a vasi egységek és a távolabbról érkezett kenusok is felveszik a versenyt a folyóval.

A Rába különlegessége messziről is vonz kenusokat: a jövő héten a Mátrából érkeznek vízitúrázók, összesen negyvenen, hogy megismerkedjenek a folyóval. Bálint László elmondta azt is: szeptember második hétvégéjéig be van táblázva a Kormorán Kenus Egyesület. Tele lesz a Rába vasi szakasza a víz és a kenusport szerelmeseivel – egész nyáron.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!