Csehimindszent

2015.05.28. 09:02

Igazi zarándokhellyé vált Mindszenty szülőfaluja

Nevezték őt már a "magyar Gandhinak", hiszen erőszakmentességet hirdetve állt ki és harcolt az igazságért, hirdetett ellenállást, emelte fel szavát az emberi méltóság védelmében két diktatúra (nyilas, kommunista) idején is.

Némethy Mária

Mindszenty Józsefet erkölcsileg rehabilitálták már a rendszerváltáskor, de  igazi kultuszát most kezdik építeni. Ennek központja szülőfaluja, Csehimindszent. Öt éve, amikor egy évforduló kapcsán Csehimindszenten jártam, és körülnéztem, milyen helyszín fogadja Mindszenty József tisztelőit szülőfalujában, elképedve láttam, le is írtam: a 60-as évek stílusában átépített szülőháza lakatlan, a hátsó fészer tele kacattal, a templom, ahová annak idején kisfiúként oly szorgalmasan járt ministrálni a kis Pehm József, felújításra szorul, a szegény falu élén polgármesterként álló Mindszenty-rokon, Fukszberger Imre pedig elkeseredve mesélte: hiába pályáznak, hiszen terveik bőven vannak, nem járnak sikerrel. Dr. Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője fogalmazta meg akkor sokak véleményét: "Nagy földink, Mindszenty József hercegprímás a mai napig nem kapja meg sem népétől, sem egyházától az elismerést, amelyet megérdemel."

A Mindszentyhez öt éve még méltatlanul kinéző szülőfalu mára igazi zarándokhellyé épült ki.

A szülőházat 2013 szeptemberében állami pénzen felújították, az év decemberében a Terror Háza jóvoltából nagyszerű Mindszenty-kiállítás költözött falai közé. Most pénteken pedig dr. Veres András megyés püspök a kívül, belül megszépült templomot újraszentelte engesztelő imaest keretében. Új padok és székek, új szembemiséző oltár készült, a régi oltárokat és a szószéket visszaállították eredeti barokk stílusba, megújult a sekrestye bútorzata is. Elmélkedésre alkalmat adó hellyé vált már a templom környéke is. Az  óriási tér parkosítva lett és a templom mellett elkészült egy keresztút, amelyen Krisztus szenvedéstörténete mellett a művész, Szabó Imrefia Béla megjeleníti Mindszenty bíboros kálváriáját is, amit szeretett hazájáért és népéért vállalt.

Magyarország kormánya 2013-ban és 2014-ben összesen 106 millió forinttal támogatta Mindszenty József  keresztelési és újmisés templomának helyreállítását, környezetének rendbetételét.

Három évvel ezelőtt egy fiatal pap, Déri Péter került  Csehimindszentre.  A lelkes plébánostól azt kérdezem, mennyit talpalt Budapesten a minisztériumokban azért, hogy mindez megvalósuljon. Csak a másodszori rákérdezés után válaszolja: ő bizony nem számolta, de sokat, viszont óriási segítség volt, hogy a kormányüléseken Hende Csaba miniszter és V. Németh Zsolt  államtitkár mindig nagyon támogatta az ügyet,  Balog Zoltán miniszter úr pedig nagy tisztelője Mindszenty Józsefnek. Déri Péter így folytatja:

- Nagy szerencse az is, hogy az állam 106 milliója mellé 50 millió forint adományokból érkezett. Összeismerkedtem egy győri nagyvállalkozóval, így a Gosztonyi család sok millió forintot adott, és az ő ajándékuk a templom oldalában látható Mindszenty-szobor is, más cégek is adományoztak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. például 30 köbméter tölgyfát. A csehimindszentiek pedig mindig, azonnal jöttek, ha kétkezi munkát, például takarítást kellett végezni.

Nézegetjük, mi látszik ma abból a régi templomból, amit Mindszenty József is láthatott, akit már születése napján itt kereszteltek meg, és - Déri Péter meséli - a latin nyelvű miséken az édesanyja itt igazgatta a kis ministránsokat, mikor, mit kell tenniük. A Mindenszentek oltára régi Dorffmaister-festmény, erről írta is Mindszenty, hogy milyen szívesen nézegette őket. Az főoltárt körülvevő szekkó Závory Zoltán alkotása, az már 1982-ből való.  Szent Maximilián Kolbe, Bosco Szent János, Boldog Kalkuttai Teréz anya, Boldog Batthyány-Strattmann László és Borbála néni, Mindszenty bíboros édesanyja láthatók rajta.  A templom előtti téren magasodó öreg hársat is láthatta még Mindszenty József.

Déri Pétert arra kérem, nézzünk egy kicsit a jövőbe. Kiket szeretne itt látni majd a templomban, a szülőházban, a régebb óta álló zarándokházban?

- Először is azokat a katolikus iskolásokat, akik a bíboros úrhoz kötődő három megyében, tehát Vas, Zala és Veszprémben működnek. Jó lenne, ha megismernék, honnan indult el. Őszre kifestő, télen kiadvány is elkészül számukra, honlapot is szeretnénk működtetni. Legalább fél napot itt kell tölteni, ha mindent alaposan meg akar ismerni valaki - válaszolja.

Búcsúzóban még felvetem: nemzetközi értelemben is fontos a Mindszenty zarándokhely, hiszen a külföldiek nem tudják, mi minden történt emberekkel a vasfüggöny mögött. Mindszenty élete révén ezt is megismerhetik a nyugatról érkező turisták. Mert ők is érkeznek majd ide, hiszen a XX. század Magyarországáról három magyar neve csenghet számukra ismerősnek: Bartóké, Puskás Öcsié és Mindszentyé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!