Csempeszkopács

2015.10.13. 11:20

Geológus Afrikából - Ferencz Károly vasi geológusra emlékeznek

Csempeszkopács – Születésének 100. évfordulóján Ferencz Károly vasi geológusra emlékeznek október 14-én 17 órától a csempeszkopácsi művelődési házban. A kerekasztal-beszélgetés szervezője a Vasi Múzeumbarát Egylet, amely megkongatja a vészharangot: veszélyben a geológus felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye.

Vas Népe

„Az ilyenekre nem figyelnek fel ” – ezzel a mottóval készített portréfilmet dr. Ferencz Károlyról 1994-ben Rácz Gábor, a „Tizenkét hónap az erdőn” című természetfilm sorozat rendezője. A mottó 2015-ben különösen aktuális, sőt emlékezésre, cselekvésre és összefogásra késztető, hangsúlyozza a mzeumbarát egylet ajánlója: „Emlékezésre, mert kereken 100 esztendeje látta meg a napvilágot a ma Szombathelyhez tartozó Olad községben dr. Ferencz Károly geológus.

Ugyanakkor cselekvésre és összefogásra is, mert veszélyben van az a felbecsülhetetlen értékű természettudományi gyűjtemény, amely a tevékeny kutató szakmai pályafutásának mintegy melléktermékeként keletkezett – a geológus kutatott sok más mellett Afrikában, Albániában, Kínában, Mongóliában –, és amelyet a csempeszkopácsi Pungor Zoltán Múzeum őriz – hangsúlyozzuk: a lehetőségei szerinti legjobb szándékkal, de a lehetőségei szerinti körülmények között.” A kerekasztal-beszélgetés meghívott résztvevői: ifj. Ferencz Károly, Simonné Pungor Mária, Krenner Róbert polgármester, Dankovics Róbert muzeológus (Savaria MHV Múzeum), Kiss Szilárd lepkész, Pődör György múzeumvezető (Vasszécsenyi Ásványmúzeum). Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán titkár (VMbE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!