Csepreg

2014.04.06. 18:35

Kamper Lajos grafikus műveiből nyílt kiállítás

Csepreg - Igazi képzőművészeti csemegeként Kamper Lajos grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton délután a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kiállítótermében.

Varga Krisztina

Az intézményben azt vallják: az olvasás, írás, a matematika, a természetismeret tudományának élményszerű átadása kötelező feladat. Emellett azonban az iskolavezetés és a nevelőtestület gondot fordít arra, hogy a gyermekek életében napi szinten jelen legyenek a különböző művészeti ágak is.

Ennek a törekvésnek szép megnyilvánulása volt április negyedike, amikor az iskola üvegtetős, virágos aulájában zene, irodalom és képzőművészet együtt gyönyörködtette a szép számban megjelent gyermek és felnőtt érdeklődőket. Az alapfokú művészeti iskola diákjai zongoradarabokkal, furulyaszóval, Kányádi Sándor versével és tavaszt idéző kórusművel köszöntötték a kiállítót, a szombathelyi Kamper Lajos grafikusművészt. Dr. Barityné Házi Ottilia igazgató bevezető gondolataiban örömét fejezte ki, hogy az építészetileg is többfunkciós iskolához pedagógiai programjaival is méltó tartalmat tud adni. Az iskolavezetés arra törekszik hangsúlyozta , hogy a csepregi gyerekek ne legyenek hátrányban, kapják meg ugyanazokat az élményeket és lehetőségeket, amelyek a megyeszékhelyen élő és tanuló diákoknak megadatnak.

Az intézményben rendszeresek a színházi előadások, filmvetítések, művészeti találkozók, hangszerbemutatók és rangos koncertek, sőt kiváló vasi sportolókkal is találkozhattak már a diákok. A mostani tárlatot megelőzte Vörös Ferenc festőművész kiállítása, láthatók voltak Iliás Mária tűzzománcai, és az iskola közössége most örömmel köszönthette a hazánkban és külföldön is gyakran bemutatkozó Kamper Lajos grafikust. A kiállító életpályájáról, munkásságáról Nagy Tamás, a Kanizsai Dorottya Gimnázium rajztanára beszélt hozzáértő szeretettel, ráirányítva a figyelmet a művész rézkarcaira, grafikai nyomataira, kollográfiáira.

A köszöntő műsor után a program az iskola novemberben átadott bemutatótermében folytatódott. Az iskolagaléria joggal nevezhető az intézmény ékszerdobozának, hiszen a helyiség a babzsák fotelokkal, a hintaszékkel, a puha szőnyegekkel és takarókkal, hozzá megnyugtató muzsikával relaxálásra is kiválóan alkalmas. Jó érzéssel töltötte el a hallgatóságot, amikor Kamper Lajos csendes visszafogottsággal, derűs visszaemlékezéssel szólt érzelemgazdag álmairól, játékosan megjelenített artistáiról, erdélyi, török, olasz útjairól készült különleges tájképeiről és emberalakjairól. Mesélt arról az érdekes, kamperes technikáról firkálgatás, geometriai vonalak húzogatása, színek maszatolása , amivel az itt dolgozó tanárok szerint érdemes lesz majd az iskola diákjait közelebbről is megismertetni. Az alkotó a résztvevők kérdéseire is készségesen válaszolt, feleségével, Magdival együtt mosolyogva, türelmesen magyarázták a laikusok számára titokzatos művészvilágot.

Érdekesség, hogy a látogatók között volt Kamper Lajos egyik immár majdnem felnőtt tanítványa is, akinek az igazgatónő hasonló sikereket kívánt, mint amiket a mestere elért. Mire ez a válasz érkezett: Most nehéz feladat elé állított!

A kiállítást a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kiállítótermében még egy hónapig láthatják az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!