Csepreg

2014.09.21. 15:00

Minden baba egyedi műremek

Épp csak meg nem szólalnak azok az egyedi porcelánbabák, amelyeket a városfesztivál alkalmából állítottak ki a művelődési központban.

Tersztyánszky Krisztina

A barokk esküvői jelenetet ábrázoló huszonegy darabos kollekciót a Táti Porcelánbaba Klub bocsátotta az intézmény rendelkezésére. Magyarországon még nem túlságosan elterjedt ez a különleges, és sok ügyességet, kreativitást igénylő hobbi. Czibuláné Csicsman Erzsébet esztergomi babakészítőnek 2005-ben volt kiállítása Táton, s az ottani asszonyoknak úgy megtetszett a dolog, hogy egy év múlva már meg is alakult a klub, Kátai Ferencné vezetésével. Hobbiból babáznak , kikapcsolódásként. Mindeközben megannyi egyedi kézműves remek születik a kezük között. Tizenkilencen vannak, s ebből tizennégyen el is jöttek babáikkal együtt a csepregi rendezvényre.

Megtudtuk tőlük, hogy a kezük alól kikerülő valamennyi baba más és más, és hogy az aprólékosan kidolgozott figurák minden egyes porcikáját egy-egy hölgy maga készíti el. Márpedig ez jónéhány kézműves mesterség ismeretét is feltételezi. Porcelánból általában csak a bábuk feje, keze, lába és a mellrésze készül, ezeket is mindenki maga önti ki gipszmintába kaolin alapú öntőmasszából. A babák arca több napos szárítás, megmunkálás, csiszolás, és az arckifejezést leginkább megadó festés, majd az égetés után nyeri el végleges formáját. A fejtartástól, a sminktől , a szem formájától függően egy alapformából számos egyéni karakter születhet: csodálkozó, álmodozó, csibészes. A porcelán testrészek kitömött textil testet kapnak, aminek belsejében egy csontszerű műanyag váz gondoskodik róla, hogy a bábu különféle mozdulatokba merevedve is megálljon. S akkor még nem beszéltünk a kalaptól a cipőig minden ízében valódi öltözékről. A ruhavarrást komoly kutatómunka, illetve a textíliák és egyéb kellékek gondos összeválogatása előzi meg. A babákról meggyőződtünk róla még a fűző és a selyemharisnya sem hiányzik.

A táti hölgyek különböző jeleneteket állítanak össze: szüretet, századelős játszóteret, János Vitéz Tündérországát. A barokk esküvői jelenetet egy győri rendezvényre készítették, és azóta már két elegáns kastélyban is vendégeskedett az ifjú pár, a muzsikusok és a násznép. A táti klub két tagja már nemzetközi megmérettetésről is hozott el első, illetve második díjat.

A kiállítótér másik felében néhány pompás reneszánsz ruhát állítottak ki a szombathelyi Teleki Blanka szakképző iskola tanműhelyéből. Köztük megtekinthető a csepregi Tompa Kornélia pályadíjnyertes öltözete is. A kettős kiállítás három hétig tekinthető meg a csepregi művelődési központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!