Csepreg

2015.01.25. 09:33

Kamera vigyáz a diákokra Csepregen

Barityné Házi Ottilia, a helyi általános iskola igazgatója elhatározta, hogy olyan oktatási centrumot hoz létre munkatársaival a városban, amellyel egyaránt elégedettek a szülők és a gyerekek is. Úgy tűnik, jó az irány.

Cseszkó Tamás

Van egy általános iskola Vas megyében, ahol az intézmény tanulóinak több mint egyharmada zeneiskolába jár. A gyerekek nyugiszobában pihenhetik ki a tanulás fáradalmait. Sőt, olyan sportágakat is kipróbálhatnak, mint például a golf. Az intézmény vezetői a nagyvárosi iskolákéhoz hasonló minőségű szolgáltatást szeretnének biztosítani a diákoknak. A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola, Zeneiskola-alapfokú művészetoktatási intézménynek nemcsak a neve hosszú, hanem a története is hasonlóan kalandos. Barityné Házi Ottilia 2008 óta vezeti az intézményt, korábban Szombathelyen volt igazgatóhelyettes. Az általános iskola 2007-ben épült, így igazi modern épületet kaptak a diákok.

- Van egy bemutatótermünk, sőt, egy 200 literes akváriumunk is, a gyerekek maguk etetik a halakat, még a téli szünetben is -mondja az igazgató. Nem egyszerű egy kisvárosban magas színvonalú oktatást biztosítani. Mára az iskola élen jár a művészetoktatásban is, így a tanulók az intézmény falai között sajátíthatják el a zenét, valamint önálló képzési modul a színjátszótagozat is. A művészeti ágak jól összefonódnak, a legutóbbi karácsonyi műsoron a színjátszók báboztak, miközben a zenetanárok által megkomponált muzsikát a diákok adták elő. Komoly tanári gárda segíti a diákok művészeti előrehaladását. Horváth Jánosné, a bábszínház egykori igazgatója tart órákat, de a Savaria Szimfonikus Zenekar és a helyi fúvószenekar művészei is részt vesznek a zeneoktatásban. Az iskolában ráadásul négy pedagógusnak van meg a szaktanácsadói minősítése, az igazgatónő szerint kevés olyan intézményt találni, ahol akár csak egy szaktanácsadó is dolgozik.

Barityné Házi Ottilia, a helyi általános iskola igazgatója azt vallja, szeretetteljes környezetre van szükségük a diákoknak Fotó: a szerző

- Nagyon fontos, hogy a kollégák folyamatosan fejlesszék magukat. Az alapvetésünk az, hogy mi igazodunk a gyermekekhez, és nem fordítva. Viszont a vezető szerepünket végig megőrizzük a partneri kapcsolatban - árulta el a pedagógiájuk fő irányvonalát. - Mióta a pályán vagyok, folyamatosan megszorítások, elvonások jellemzőek az oktatásban, ez azonban nem frusztrált minket. Elhatároztam, hogy úgy kell működnünk, hogy a pénzügyi nehézségekből semmit sem érezhetnek meg a gyerekek. Nagyon sok hátrányos helyzetű diákunk van, rengeteg dolgot - papírt, ceruzát, füzetet - kell nekünk előteremteni, de mindent meg lehet oldani kreativitással, lendülettel és szorgalommal - mutat rá az intézményvezető. – Minden nap van új ötletünk, de az ötletek mellett fontos, hogy meg is tudjuk azokat valósítani. Ezért vagyok büszke a tantestületemre, az iskolában olyan emberek dolgoznak, akik megtöltik tartalommal az épületet, és vallom, hogy szükség van olyan vezetőre is, aki kellőképpen motiválja a csapatot. Ha nem teremtjük meg azt a szeretetteljes légkört, ami miatt szeretnek ide járni a diákok, akkor a pénz sem segít - fogalmazott az igazgató.

Az elmúlt időszakban egyébként több sikeres pályázatnak örülhetnek, megkezdődött az iskola digitalizációja. Hamarosan 8 digitális tábla, 8 projektor, 32 laptop és 10 tablet segíti majd a tanárok munkáját. Az intézményvezető szerint a digitális rendszer csak eszköz, a pedagógus személyisége a legfontosabb. Mégis nagyon örülnek ezeknek a fejlesztéseknek, hiszen nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy még korszerűbb legyen az oktatás. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően 3 millió forintból vásárolhatnak sporteszközöket, a jövőben pedig nagy álom, hogy megújuljon az igencsak elavult tornaterem.

Barityné Házi Ottilia szólt arról is, hogy Csepregen nagyon erősek a civil egyesületek, amelyek többségével az iskola is kiváló partneri kapcsolatot ápol, rengeteg közös programot szerveznek. Fontos szerepe van a problémák megelőzésének is, éppen ezért egyedülálló módon biztonsági kamerák segítségével óvják a diákokat, az értékeket és az iskola biztonságát. A közeljövőben is sokszínű programok várhatók, az intézmény nemrég 800 ezer forint támogatást nyert a különböző zenei korszakok bemutatására. Ezt a projektet Benkőné Krizmanich Edina, a zeneiskola vezetője felügyeli. Január 30-án az Ataru együttes kalauzolja el a diákokat a japán dobok rejtelmeibe, valamint ugyanezen a napon nyílik meg Szalkayné Sárváry Hajnalka grafikus kiállítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!