Csepreg

2016.02.28. 19:56

Értéket teremtenek a közmunkások Csepregen

Csepreg - A korábbi ciklusokban elhanyagolt városi területek rendbetételét tűzte ki célul Vlasich Krisztián polgármester. A munkálatokból a Városgazdálkodás munkatársai mellett a közfoglalkoztatottak is aktívan kiveszik a részüket.

Cseszkó Tamás

- Hosszú évek alatt felhalmozódott problémákat kell megoldanunk, hiszen az elmúlt évek szeszélyes időjárása is bebizonyította, hogy a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék jelentős gondot okoz a belterületeken és a külterületeken egyaránt - mondta el Vlasich Krisztián, a város polgármestere, aki a közfoglakoztatás eredményeit mutatta be a gyakorlatban. A településen még a legkritikusabbak is elismerik, hogy a mostani önkormányzati ciklusban jóval gördülékenyebben működik a közmunkaprogram, a benne részt vevők immáron hasznos tevékenységet végeznek a város érdekében. Jelenleg gőzerővel zajlik a mentesítő övárkok tisztítása. A történet nem most kezdődött, tavaly már rendbe tették a Fehér utcai övárkot, jelenleg a Pákác-árok tisztításán dolgoznak. A karbantartás érinti a Dózsa, a Taksony, a Szombathelyi, az Attila, a Kossuth Lajos, valamint az Ady utcákban húzódó árokrendszert, ugyanis ezeket az utcákat érintve halad végig a csapadékvizet elvezető övárok.

A városban élők közül sokan örülnek a csapadékvizet elvezető övárok megtisztításának
Fotó: Cseszkó Tamás

- A csepregiek örülnek a munkálatoknak, hiszen éveken keresztül jelezték a lakók a korábbi városvezetésnek a problémákat, de az ígéreteket sohasem követték tettek - emlékeztetett a polgármester, kiemelve, hogy a lakók panaszai szerint az övárok mellett húzódó házfalak vizesednek, valamint annyira elburjánzott a területen a növényzet, hogy már elvesztette eredeti funkcióját az övárokrendszer. A felhalmozódott üledékek, levélhulladékok nagyban nehezítették a csapadékvíz lefolyását, továbbá a fák erős gyökérzete is veszélyeztette az árokrendszer stabilitását. A polgármester szólt arról is, hogy korábban többször egyeztetett Harangozó Bertalannal, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával, a megbeszéléseket követően a város pályázott a közfoglalkoztatási keretre, a megemelt létszámnak köszönhetően pedig még gyorsabb ütemben tudnak haladni a munkálatok.

A közfoglalkoztatással párhuzamosan a város pályázott a 2016 márciusától elinduló, úgynevezett Útőr program megvalósítására is. Sikeres pályázat esetén öt embert foglalkoztathatnak a városban, a munkálatokhoz pedig az állam kis értékű eszközök beszerzését is támogatja. E programban a belterületen található utcák, utak mentén húzódó árkok tisztítása és karbantartása lesz majd a cél.

- A feladat elődeim számára is adott volt, csak hiányzott a felismerés és a megfelelő irányítás annak érdekében, hogy még szebb legyen a városunk - fogalmazott meg kritikát Vlasich Krisztián, majd hozzátette: örül annak, hogy a lakosság is támogatja az elképzeléseket, hiszen vannak olyan telektulajdonosok, akik anyagi támogatásukat is felajánlották a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében.

- A munkafolyamatok során a városban élők előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy Csepregen értékteremtő a közfoglalkoztatás. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk - húzta alá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!