Csepreg

2017.08.06. 16:25

Újabb nyertes pályázat: a kapott támogatásból ezúttal a tornaterem újulhat meg Csepregen

Újabb jelentős beruházás valósul meg a városban a Területi Operatív Program támogatásának köszönhetően.

Cseszkó Tamás

Mint ismert, Csepreg több jelentős támogatást nyert a fejlesztési pályázaton, többek között csapadékvíz-elvezetésre, zöld városrész kialakítására és kerékpárút építésére is. Most újabb jó hír érkezett a városba, ezúttal a helyi általános iskola tornatermének energetikai korszerűsítésére sikerült forrást szerezni. A beruházás teljes költsége 35,14 millió forint, melyet teljes egészében központi forrásból finanszírozhat a település.

Vlasich Krisztián polgármester elmondta, a TOP-pályázat segítségével tovább folytatódhat a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornatermének épület-energetikai fejlesztése és korszerűsítése, hiszen 2015-ben az épület egy KEOP-projekt segítségével közel 27 millió forint támogatásból részleges felújításon esett át. Az épület falazata 20 centis, a tetőszerkezete 25 centiméter vastag hőszigetelést, a tetőszerkezet pedig még új vízszigetelést is kapott. Ezenfelül 22 nyílászárót is kicseréltek.

Ágh Péter országgyűlési képviselő Vlasich Krisztián polgármesterrel az energetikai korszerűsítésre váró tornaterem bejárata előtt. Központi támogatásnak köszönhetően újulhat meg az épület
Fotó: Ohr Tibor

A városvezető hozzátette, a csepregi általános iskola közel négyszáz négyzetméteres tornaterme 1978-ban épült hagyományos téglafalazattal, lapos tetős kivitelben. Az intézmény energetikai fejlesztése több szempontból is indokolt volt. A hőtechnikai tulajdonságai a készítés időpontjában érvényes előírásoknak feleltek meg, ma már azonban erősen elavultak. Cél az épület hőtechnikai adottságainak javítása, valamint a megújuló energia hasznosítása.

A korábbi évben megvalósult szigetelés és nyílászárócsere után a mostani gépészeti fejlesztéssel és megújuló-energia-használattal egy komplex program valósul meg. A tervek szerint a tornaterem öltözőinek és vizes-blokkjainak felújítása is megvalósulhat, hiszen Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója elfogadta Vlasich Krisztián javaslatát, amely szerint a tankerület és a csepregi önkormányzat közösen finanszírozza majd az épületen belüli felújítás költségeit, és a munkálatokat is közösen végzik. Jó hír a pedagógusoknak az is, hogy a városvezető másik javaslatát is támogatták, hiszen új hangosító berendezés is érkezhet hamarosan, amelynek költségeit a felek szintén közösen viselik majd.

Vlasich Krisztián elmondta még, hogy a mostani projekt a lapos tetőn elhelyezett napelemek telepítését célozza meg, melyek összesen 20 kilowatt elektromos áram termelését teszik lehetővé. Az így megtermelt zöld energia teljes egészében fedezi majd a tornaterem energiafelhasználását. A beruházás után az energiafelhasználás több mint tíz százalékkal csökkenhet az intézményben, amivel jelentős költségeket takaríthatnak meg.

Ágh Péter, Csepreg országgyűlési képviselője elmondta, ez a mostani jó hír is bizonyítéka annak, hogy Csepregnek sikerült lendületet adni, a fejlesztések elindultak. - Minden egyes támogatás újabb hozzájárulás ahhoz, hogy a város előrébb lépjen. Dolgozunk tovább - fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!