Csepreg

2016.02.01. 10:41

Folytatódhat Csepreg fejlődése - Vlasich Krisztián szerint egyre ütőképesebb a hivatali csapat

Csepreg - A város polgárai a változásra szavaztak, éppen ezért joggal várják el tőlem, hogy a korábbi évekhez képest jelentős előrelépések történjenek a város életében - kezdte évértékelőjét Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, aki kiemelte: igyekszik folyamatosan meghallgatni a lakosság véleményét és javaslatait, a jobbító szándékú ötleteket pedig beépíti programjába.

Cseszkó Tamás

- A 2015-ös esztendőt az előkészületek évének szántuk, ugyanis megpróbáltunk felkészülni az előttünk álló pályázatokra, amelyekhez nemcsak koncepciókra és tervekre volt szükség, hanem szemléletváltásra és a hivatali struktúra átszervezésére is - fogalmazott a város első embere, aki szerint már most látszódnak a pozitív jelek, hiszen a hivatali csapat egyre ütőképesebb, ez pedig elengedhetetlen a 2016-ban induló pályázati források lehívásához és a projektek sikeres megvalósításához.

Fontos célként fogalmazódott meg, hogy ügyfélbarát hivatalt alakítson ki új státuszában dr. Varga-Lazányi Irén jegyző asszony, aki korábban az aljegyzői feladatokat látta el. Ahogy a városgazdálkodás, úgy az intézmények működtetése során is a napi szintű kiadások mérséklésére, racionális gazdálkodásra volt és van szükség. Ennek szellemében alakították ki a 2015-ös év szoros, de tartható költségvetését, melyet sikerült minden intézménynek tartania.

- A legfontosabb területen, a fejlesztések előkészítése során igyekeztünk behozni a több évtizedes lemaradást, és tervekkel felkészülni az előttünk álló pályázati időszakra. Ennek során mintegy 10 millió forintot irányoztunk elő fejlesztési tervekre - fogalmazott a városvezető.

Arról is beszélt, hogy bár az elmúlt esztendő még az előkészítésről szólt, szép számmal valósultak meg fejlesztések. Energetikai korszerűsítésen esett át a Csepregi Óvoda és Bölcsőde Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény, illetve a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornaterme, a közös önkormányzati hivatal felújítására pedig két részletben jelentős összeget ítélt meg a kormány.

- Ezenkívül számos kisebb területen végeztünk el felújítást önerőből: megújult a Szentkúti kápolna kertje, kialakítottuk a Szent Miklós-templom melletti 12 férőhelyes parkolót, minden szociális bérlakást új ereszcsatornával láttunk el, megújult a Czigli-ház lábazata, valamint a temető felé vezető járdaszakasz, új tehergépjárművet vásároltunk a városgazdálkodás részére, állagmegóváson esett át a Széchenyi tér 25-26. alatti szociális bérlakások tetőszerkezete.

- Mindent összevetve több mint 206 millió forint plusz kormányzati forrás érkezett a településre megválasztásom óta - hangsúlyozta Vlasich Krisztián, aki köszönetet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, aki nélkül nem sikerült volna ezen eredményeket elérni.

- 2016-ban még több feladat vár ránk - tekintett előre a polgármester, majd elárulta, hogy a Csokonai utca csapadékvíz-elvezető rendszerének előkészületein már túl vannak, a következő időszakban a cél az utca teljes felújítása. Ugyanez vár több járdaszakaszra a város különböző pontjain, és az intézmények energetikai korszerűsítésére is kellő gondot szeretnének fordítani.

- Látni kell, hogy a központi finanszírozás keretében a kötelezően ellátandó feladatokra kapunk állami támogatást, amelyek esetében meg van szabva, hogy mire tudjuk elkölteni azt.

Vlasich Krisztián szerint az idén még szorosabb költségvetéssel kell számolniuk, hiszen jogszabályi előírás szerint nem fogadhatja el a képviselő-testület a költségvetést hiánnyal, így még nagyobb felelősség hárul a döntéshozókra. Láthatóan nagyobb lesz a mozgástér a fejlesztések területén, míg a működést a városnak önállóan kell megoldania. A racionális és megfontolt intézményi működési gazdálkodás még inkább szükséges lesz a következő időszakban. A polgármester kiemelte: az emberektől kapott felhatalmazás alapján megkezdett munkát kívánja ugyanolyan hatékonyan végezni, mint az elmúlt másfél évben. - Ehhez elengedhetetlen a testület többségének támogatása - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!